Jurnalul.ro Ştiri Justitie Atenție, pică masca! Prima amendă pentru „fața neacoperită” pe stradă, anulată de instanță

Atenție, pică masca! Prima amendă pentru „fața neacoperită” pe stradă, anulată de instanță

de Ion Alexandru    |   

Magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au anulat, în premieră, un proces-verbal de amendă, prin care un bucureștean a fost sancționat pentru neportul măștii în spațiul public. Hotărârea a fost pronunțată la trei zile după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională OUG 192/2020, care a modificat Legea Stării de Alertă, fără aviz de la Consiliul Legislativ.

 

Petru C., un bucureștean domiciliat în Sectorul 1 al Capitalei, a fost sancționat, în 21 aprilie 2021, de către agenții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, după ce a fost depistat în zona Gării de Nord, în aer liber, fără a purta mască. Iar, pentru această faptă, a primit, drept sancțiune, o amendă contravențională de 500 de lei. 

Cetățeanul a atacat procesul-verbal de amendă, printr-o acțiune în contencios administrativ, la Judecătoria Sectorului 1. Cererea de anulare a amenzii a fost înregistrată pe rolul instanței la data de 5 noiembrie 2021 și a primit un prim termen de judecată tocmai la data de 4 februarie 2022.

Două termene de judecată

După amânarea primului termen de judecată, instanța a luat cauza în discuție în data de 18 februarie, când, analizând documentele, dar și faptul că, potrivit unor surse, avocații petentului ar fi invocat o decizie a Curții Constituționale din data de 15 februarie, prin care a  anulat Ordonanța de Urgență nr. 192/2020, cea în baza căreia Guvernul a introdus posibilitatea impunerii măștii în aer liber. Interesant este faptul că doar minuta acestei decizii a CCR a fost făcută publică, prin intermediul unui comunicat de presă,  decizia în sine nefiind redactată și publicată în Monitorul Oficial. O altă problemă a acestui proces-verbal de amendă ar fi că polițiștii locali au scris greșit CNP-ul celui sancționat.

Petentul, exonerat

Astfel, judecătorii au dispus admiterea plângerii contravenționale formulate de petent, în contradictoriu cu Poliția Locală, și a anulat procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției din data de 21 aprilie 2021. „Exonerează petentul de la plata amenzii aplicate, în cuantum de 500 de lei. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”, se arată în minuta hotărârii Judecătoriei Sectorului 1.

Lovitura Curții Constituționale, pentru Guvern

Aceasta este prima amendă anulată de instanțele de judecată pentru nepurtarea măștii în aer liber, după ce Curtea Constituțională a declarat, la mijlocul acestei luni, neconstituțională Legea de aprobare a OUG 192/2020, dar și a mai multor articole din ordonanță. Actul normativ modifica mai multe articole din Legea 55/2020, privind instituirea stării de alertă, printre care și prevederea conform căreia nu doar în spațiile publice închise este obligatorie purtarea măștii, ci în toate spațiile publice. 

„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale (…) referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației (…) doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a transmis CCR, într-un comunicat de presă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri