Jurnalul.ro Ştiri Justitie Autoritățile din SUA cer extrădarea unui fost angajat MApN, pentru mituirea unor angajaţi guvernamentali

Autoritățile din SUA cer extrădarea unui fost angajat MApN, pentru mituirea unor angajaţi guvernamentali

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis arestarea provizorie a unui bărbat în vârstă de 49 de ani, după ce autorităţile din Statele Unite ale Americii au emis pe numele acestuia un mandat de arestare pentru fapte de corupţie. 

Daniel Emil Popescu a fost prezentat pe 24 mai judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi, care au dispus într-o şedinţă secretă "arestarea provizorie, în caz de urgenţă, în vederea extrădării". Solicitarea a venit prin Departamentul Justiţiei din SUA şi a fost făcută de Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Virginia de Est. 

Judecătorul Diana Micu Cheptine, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, a declarat vineri că a existat o solicitare de arestare provizorie în vederea extrădării. 

"Este venită prin filiera stabilită de lege, din SUA. E vorba de un cetăţean român pe care SUA îl cer la extrădare. Până la sosirea cererii de extrădare şi a celorlalte documente, s-a solicitat arestarea provizorie a acestuia şi s-a dispus această măsură provizorie pentru 30 de zile, în 24 mai. De altfel, persoana extrădabilă a şi formulat contestaţia, care va fi soluţionată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a precizat Diana Micu Cheptine. 

Mandatul de arestare a fost semnat pe 30 martie, dar a fost transmis Ministerului Justiţiei din România de Departamentul de Justiţie al SUA pe 12 mai. Daniel Popescu a fost identificat şi reţinut în judeţul Vaslui. El poate fi extrădat în 30 de zile în SUA, unde este cercetat pentru fapte de corupţie pe care le-ar fi comis în Irak pe vremea când era angajat al unei firme de intermedieri şi construcţii, DynCorp, care lucra cu Guvernul SUA. 

"A fost emis un mandat de extrădare pe teritoriul SUA de un judecător al Tribunalului Districtului Virginiei de Est în legătură cu nişte fapte presupuse şi incriminate de legea penală americană privind o schemă, o conspiraţie şi implicare vizând unele fapte de mită", a precizat judecătorul Diana Micu Cheptine. 

Aceasta a răspuns jurnaliştilor că la momentul comiterii faptelor bărbatul nu era angajat al MApN. 

Daniel Emil Popescu este acuzat că a mituit doi angajaţi guvernamentali din SUA în perioada 2010-2011, când era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenţi guvernamentali americani privind închirierea unui imobil. Imobilul era deţinut de o persoană juridică din Irak, iar chiriaşul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajaţi guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului. În urma intervenţiei românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condiţiile în care, anterior, aceeaşi proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri