Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismentul Băncii Mondiale, ignorat la Moscova 

Avertismentul Băncii Mondiale, ignorat la Moscova 

de Adrian Stoica    |   

O înăsprire bruscă a condițiilor globale de finanțare ar putea înrăutăți perspectivele Rusiei, atrăgea atenția Banca Mondială în ultimul său raport privind economia acestei țări, publicat la sfârșitul lunii decembrie.

Această degradare s-a produs, chiar mai repede decât ar fi estimat experții forului financiar, după  atacul dezlănțuit de Moscova împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, urmând trendul european general, inflația era în creștere, Rusia confruntându-se cu o cerere ridicată de consum, cu creșterea prețurilor și cu blocaje în aprovizionare. O furtună perfectă care a dus la creșterea inflației, nota raportul citat, ea ajungând la 6,7% în luna august, iar perspectivele inflaționiste se păstrau ridicate.

Prețurile ridicate la petrol și gaze, precum și cererea externă mare au stimulat o revenire rapidă a economiei Rusiei în 2021. În condițiile în care afacerile din zona energetică ale rușilor nu vor fi  afectate de excluderea unor bănci din sistemul bancar SWIFT, este de așteptat ca încasările să nu fie foarte mult lovite. Pe de altă parte, specialiștii vorbesc despre posibilitatea ca Moscova să facă decontările financiare prin intermediul Chinei, țară care nu este sub embargo în ceea ce privește accesul la sistemul SWIFT. 

Mulți ruși trăiesc cu 5,5 USD/zi

Pragul sărăciei, care ia în calcul în cazul Rusiei persoanele cu venituri de până la 5,5 USD pe zi, era așteptat să scadă în acest an pe măsură ce economia își revenea, dar se estima că va rămâne peste nivelurile pre-pandemie. Rata oficială a sărăciei scăzuse la 13,1% până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului trecut, dar ea continua să fie totuși mare, într-o țară cu o populație de 144 de milioane de persoane.

Excedent de cont curent record

Excedentul de cont curent crescuse în primele trei trimestre din 2021, pe măsură ce prețurile la produsele energetice au atins niveluri tot mai ridicate, iar turiștii ruși au fost obligați să-și cheltuiască banii în țară din cauza pandemiei de covid. În al treilea trimestru, contul curent ajunsese la un excedent de 32,6 miliarde USD, cel mai mare excedent trimestrial din ultimii doi ani, nota Banca Mondială în raportul său. Per total, excedentul de cont curent ajunsese după primele trei trimestre ale anului 2021 la 82,2 miliarde USD, el fiind nu doar peste cel înregistrat în perioada similară a anului 2020, dar era cu 50% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului 2019. Mai trebuie subliniat că și exporturile de bunuri neenergetice în primele trei trimestre au fost cu mult peste nivelul din 2019. Cererea internă puternică de anul trecut a împins în sus și importurile, astfel că balanța comercială a rămas aproximativ la fel cu cea din 2019.

Valoarea exporturilor de gaze s-a dublat

Exporturile de produse energetice ale Rusiei au cunoscut o creștere începând cu debutul anului 2021 pe fondul majorării prețurilor globale, acestea depășindu-le pe cele înregistrate în 2019. Cu toate acestea, conform limitelor de producție decise de OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol plus Rusia), producția de petrol a Rusiei a rămas mai scăzută decât nivelul de producție din 2019, deși a crescut treptat pe parcursul anului. În volum, exporturile de petrol au scăzut cu 5,7 % în ianuarie-septembrie 2021 față de perioada similară a anului 2020, ajungând la 171 milioane de tone. În schimb însă, exporturile de gaze naturale s-au dublat ca valoare în ianuarie-septembrie 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent și reprezentau aproximativ o cincime din exporturile energetice ale Rusiei. 

 

În 2020 PIB-ul Rusiei a fost de 1.486,9 miliarde de dolari, iar venitul pe cap de locuitor, de 10.690 dolari. De exemplu, Germania, prima economiei a UE, a avut un PIB de 3.806 de miliarde de dolari, Marea Britanie, 2.759 miliarde de dolari, Franța, 2.630 miliarde de dolari, iar Italia, 1.888 miliarde de dolari.

Profitabilitatea băncilor nu s-a deteriorat

Sectorul bancar rus s-a dovedit rezistent în fața efectelor pandemiei de COVID-19, deoarece redresarea economică a ajutat îmbunătățirea bilanțurilor. Calitatea activelor, profitabilitatea și capitalizarea nu s-au deteriorat, iar raportul  Băncii Mondiale preciza că  acestea erau în creștere la sfârșitul anului 2021. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, randamentul activelor și rentabilitatea capitalurile proprii au fost de 2,2% și, respectiv, 21,5%. Creștere puternică a creditării, împreună cu restructurarea activă a creditelor, a contribuit la scăderea ratei împrumuturilor neperformante. Ponderea acestora în totalul creditelor, deși era încă ridicat, a scăzut de la 8,9% la 7,8% în intervalul ianuarie-octombrie 2021. 

Gazprom, rezultate financiare record în 2021

Exporturile de gaze ale gigantului energetic rus Gazprom au crescut cu 5,8 miliarde de metri cubi, ajungând la 185,1 miliarde anul trecut. Din punct de vedere al cantităților livrate, 2021 nu a constituit un record, ele fiind sub cele din anii 2018-2020, dar din punct de vedere al încasărilor ele au fost cele mai mari din istoria sa, au anunțat oficialii companiei care deocamdată nu au publicat datele financiare pe anul trecut. În creșterea livrărilor, Gazprom a remarcat rolul jucat de conductele Nord Stream 1 și Turkish Stream, în condițiile în care țările europene și-au majorat importurile, dar și livrările către China prin gazoductul Puterea Siberiei. Pe de altă parte, și Gazprom Neft, filiala petrolieră a producătorului de stat de gaze Gazprom, a anunțat la mijlocul lunii februarie că profitul său net a crescut de patru ori în 2021, până la un nivel record de 503,4 miliarde de ruble (6,7 miliarde de dolari, la un curs de 1 dolar/75,63 ruble), datorită creșterii prețurilor la petrol. Compania a mai precizat că producția sa de hidrocarburi a depășit 100 de milioane de tone echivalent petrol (mtep). „În 2021, compania a atins pragul de 100 mtep pentru prima dată în istoria sa, dublând producția în zece ani”, a declarat șeful Gazprom Neft, Alexander Dyukov, într-un comunicat.

Lovituri grele pentru rublă și acțiunile companiilor rusești

Rubla a suferit o scădere istorică în raport cu dolarul, de până la 20%, cotația ajungând la un dolar pentru 119 ruble. Panica s-a instaurat și în Rusia după anunțarea primelor sancțiuni economice, astfel că la bancomate s-au format cozi uriașe. În scurt timp, băncile au ajuns să-și lichideze rezervele de dolari, ceea ce a făcut să sporească și mai mult temerile populației că se va confrunta cu o criză economic majoră. De asemenea, turbulențele au determinat Ministerul de Finanțe al Rusiei să anuleze o vânzare de obligațiuni planificată pentru marți, 22 februarie, invocând „volatilitate crescută pe piețele financiare”. Și acțiunile marilor companii rusești cotate la bursă au avut de suferit săptămâna trecută, după declanșarea atacului împotriva Ucrainei, astfel că acțiunile Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosneft și Moscow Exchange au scăzut cu 28%, 35,3%, 32%, 13% și, respectiv, 29%, potrivit Finam. În același timp, dobânzile la credite s-au scumpit puternic după declanșarea conflictului armat de către Rusia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Rusia Banca Mondiala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri