Tudorel Toader a declarat că el personal a avizat negativ modificările aduse ieri la conflictul de interese. Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor susţine că avizul ar fi aparţinut fostului guvern. Ministrul Tudorel Toader a pregătit un nou proiect de modificare a legislaţiei penale în care nu se stabileşte vreun prag valoric pentru abuzul în serviciu.
Ministrul Justiției şi-a pus parlamentarii PSD în cap prin două decizii care nu le-au fost pe plac. Tudorel Toader a declarat că el personal a avizat negativ modificările aduse ieri la conflictul de interese.
"Sub semnătura mea a plecat o avizare negativă, de nesusținere a proiectului de lege, pentru că venim cu proiectul nostru, prin care punem în acord. E adevărat că noi rămânem aici în limita deciziilor Curții, dânşii, legiuitorul, are deplina libertate să modifice și mai mult decât limitele deciziilor Curții Constituționale", a declarat ministrul Justiţiei.
Marţi, deputatul PSD Eugen Nicolicea susţinea că avizul negativ a fost dat de fostul executiv.
Noul proiect de modificare a legislaţiei penale iniţiat de Tudorel Toader nu stabileşte un prag valoric pentru abuzul în serviciu, decizie criticată de predecesorul său, deputatul PSD Florin Iordache.
"Dumnealui spune că nu trebuie să fie un prag. Deci dacă aşa gândeşte ministerul (...) deci eu personal nu mă aştept de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a condiţiilor şi a legislaţiei în vigoare", a declarat Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei.
Despre atitudinea ministrului Justiţiei s-ar putea discuta la şedinţa PSD de mâine, de la Sinaia.
Tudorel Toader a declarat că nu a fost chemat la raport şi că oricum nu se teme de o remaniere.
Deputaţii din Comisia juridică au eliminat noţiunea de "conflict de interese" din Codul Penal. Au înlocuit-o cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane".
Definiţia reduce sfera faptelor ce pot fi considerate infracţiuni. Nu mai sunt vizate persoanele cu care funcţionarul s-a aflat în raporturi de muncă sau comerciale în ultimii 5 ani.
Fapta este infracţiune doar dacă se poate dovedi un prejudiciu de interes public. Altfel, funcţionarii publici sunt liberi să îşi angajeze rudele.
"Dacă alegi o rudă genială care a luat Premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu-i rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese", a explicat președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea.