Jurnalul.ro Ştiri Externe Băncile din zona euro pot distirbui dividende acționarilor

Băncile din zona euro pot distirbui dividende acționarilor

Băncile din zona euro pot să distribuie dividende acționarilor și să răscumpere acțiuni dacă au suficiente fonduri, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE). Decizia vine după interdicția impusă de instituție în primăvară, din cauza pandemiei de coronavirus, scrie Reuters.

Totuși, drepturile cuvenite acționarilor pot fi plătite doar până la limita de 15% din profiturile realizate de bănci în 2019 și 2020. Băncile din zona euro trebuie să fie prudente cel puțin până în luna septembrie 2021 și să păstreze capitalul întrucât volumul creditelor neachitate ar putea urca la 1.400 miliarde de euro.

"Băncile care intenţionează să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni trebuie să fie profitabile şi să aibă traiectorii robuste de capital", a transmis BCE.

Instituția central europeană avertizează că acestea trebuie să fie atente cu bonusurile și să folosească capitalul pentru finanțarea companiilor și a gospodăriilor. 

Din cauza celui de-al doilea val al pandemiei este de așteptat ca obligațiile de plată ale debitorilor să crească din cauza faptului că schemele de ajutor ale guvernelor vor fi eliminate, iar persoanele fizice își vor termina economiile. 

Datorită anunțatelor vaccinuri anti COVID-19, Banca Central Europeană estimează revenirea cu 3,9% în 2021 a economiei din zona euro și de 4,2% în 2022.

Și Banca Angliei a hotărât ca instituțiile financiare din Regatul Unit să poată plăti dividende acționarilor până la 25% din profiturile din 2019 și 2020.
 

Subiecte în articol: bce zona euro dividende bănci
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri