Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu Întregitorul, lăsat cu ochii în soarele de la Răsărit

Băsescu Întregitorul, lăsat cu ochii în soarele de la Răsărit

de Marius Gîrlașiu    |   

Partidul lui Traian Băsescu a rămas fără principala temă de campanie – Unirea României cu Republica Moldova – după ce candidatul pro-rus Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de peste Prut. Conştient că ar putea pierde sprijinul naţionaliştilor, liderul PMP a reîncălzit tema unionistă care l-ar putea ajuta să treacă pragul de 5% pentru intrarea în Parlament.

După ce l-a ameninţat pe Traian Băsescu că îi va retrage cetăţenia moldovenească dacă va ajunge preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu în cursa pentru preşedinţie, iar obiectivul reîntregirii a rămas un vis îndepărtat pentru partidul fostului preşedinte. Duminică, “moldoveanul” Băsescu a votat-o pe Maia Sandu la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, după ce pe 3 noiembrie a devenit cetăţean moldovean în toată regula prin depunerea jurământului de credinţă. “Atunci când au fost depuse actele şi cand s-a luat decizia, s-a încălcat procedura. De aceea domnule Băsescu, profiţati acum, câteva zile. După data de 14, veti pierde această cetăţenie pe care nu o meritaţi", a ameninţat Dodon într-o confruntare televizată. Rămas fără principala temă de campanie, fostul şef al statului a încercat să ţină caldă tema unionistă, după ce la evenimentul de lansare a candidaţilor PMP proclamase Unirea “în cel mult cinci-şase ani”. “Scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48% din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro-România”, a sunat analiza făcută la cald de Băsescu. Liderul PMP a oferit şi soluţii practice pentru Unirea cu fraţii de peste Prut. “Trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de România, adică să continuăm a acorda anual cele 5000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în cinci-şase ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim”, a scris Băsescu pe Facebook.

Unirea: coniacul şi visul

Analiştii politici contrazic însă scenariul fostului preşedinte. “Singura statalitate pe care Igor Dodon o poate oferi Moldovei este aceea de gubernie rusească. Republica sa este un stat eşuat, capturat de o oligarhie ce priveşte spre Putin ca spre unica salvare. Graniţa cu Estul se mută pe Prut”, consideră Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Fost ambasador al României la Washington, Mircea Geoană a analizat şi el noua configuraţie a regiunii după alegerile câştigate de pro-ruşi la sud de Dunăre şi peste Prut. “Cu excepţia Ucrainei, toţi vecinii imediaţi ai României sunt sau sunt pe cale să intre în sfera de influenţă a Rusiei. Vremuri complicate, unde certitudinile de până mai ieri fac locul unui peisaj îngrijorător”, a comentat Geoană pe Facebook.


Elena Udrea: Dintre toţi politicienii români, Traian Băsescu s-a bătut cel mai mult pentru drumul european al Republicii Moldova. Iohannis şi Cioloş nu au ajutat cu nimic Moldova. Uitaţi-vă că amândoi s-au ţinut departe de acest subiect. Şi asta pentru că nu-i interesează.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri