Acesta contribuie la scăderea glicemiei iar sucul, fructele și pudra uscată pot fi folosite pentru a imita efectele insulinei, putând fi astfel utilizat în tratarea diabetului.
Castravetele amar aparține familiei de plante Cucurbitaceae, potrivit Dr. Axe. Se cultivă mai ales în două soiuri pentru beneficiile sale medicinale: Momordica charantia var. charantia și Momordica charantia var. muricata.
Peste o duzină de specii diferite pot fi găsite în întreaga lume, iar proprietățile benefice și aspectul diferă. Cel mai cultivat tip de castravete amar se întâlnește sub forma unui fruct mic și rotund, cu un gust distinct.
Poate fi consumat atât crud, cât și gătit iar extractul său concentrat conține un nivel ridicat de compuși antiinflamatori, antibacterieni și antivirali. Compușilor fenolici și flavonoizi specifici li se atribuie multe dintre efectele sale antidiabetice și anticancerigene.
Un tip de compus alcaloid, numit momordicină, ce se produce în fructele și frunzele plantei îi oferă aroma sa acră-amară specifică. Sub formă de legumă imatură, castravetele amar reprezintă o sursă importantă de nutrienți, inclusiv vitamina A, vitamina C, fosfor și fier. Conține fitonutrienți și antioxidanți activi biologic.
Printre beneficiile consumului de castravete amar se numără îmbunătățirea digestiei și sănătății ficatului. Extractul de castravete amar poate reduce afecțiunile intestinale și stomacale, poate distruge viermii paraziți din tractul gastrointestinal și poate diminua simptomele bolilor inflamatorii intestinale. De asemenea, poate preveni afecțiunile ficatului și îi poate îmbunătăți funcția, potrivit medicool.ro.