Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane

Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane

de Redacția Jurnalul    |   

Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informații secrete americane, afirmă un oficial american, citat de CNN. În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat luni o nouă vizită în Orientul Mijlociu.

Vizita are ca scop demararea negocierilor pentru încetarea focului în Gaza și dezamorsarea conflictului din Liban, a anunțat Departamentul de Stat.

Aceasta va fi a 11-a călătorie a lui Blinken în regiune de la atacul din 7 octombrie 2023, când gruparea militantă palestiniană Hamas a declanșat un nou război în Gaza. Vizita lui Blinken survine pe fondul intensificării campaniei militare israeliene în Gaza și Liban, unde Israelul a început să vizeze liderii Hezbollah, inclusiv asasinarea recentă a lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza.

Blinken discută cu liderii regionali despre importanța încheierii conflictului din Gaza și despre elaborarea unui plan post-conflict pentru enclava palestiniană. De asemenea, el abordează modalitățile de soluționare diplomatică a tensiunilor dintre Israel și Hezbollah. În acest sens, emisarul american Amos Hochstein a purtat deja discuții cu oficiali libanezi la Beirut pentru a stabili condițiile unei posibile încetări a focului.

Hochstein a subliniat că respectarea rezoluției 1701 a ONU nu este suficientă pentru a asigura o pace durabilă în regiune, menționând că atât Hezbollah cât și Israel nu au implementat-o corect. El a adăugat că Statele Unite colaborează cu guvernele din Liban și Israel pentru a găsi o soluție care să pună capăt conflictului.

În ultimele zile, Israelul a intensificat atacurile asupra unor instituții financiare legate de Hezbollah din Liban, ceea ce a dus la distrugerea unor clădiri și la creșterea tensiunilor între cele două părți.

Locuitorii din Beirut își exprimă neîncrederea în capacitatea negocierilor conduse de Hochstein de a aduce o soluție rapidă și eficientă.

În acest climat tensionat, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut o încetare imediată a focului și retragerea trupelor israeliene din Liban. De asemenea, el a declarat că nu este posibil să se distrugă o idee precum cea reprezentată de Hezbollah.

În ultimele luni, conflictul din regiune s-a soldat cu mii de morți și sute de mii de persoane strămutate, iar perspectivele pentru o soluție durabilă rămân incerte.

 

(sursa: Mediafax)

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri