Această boală se manifestă în special la nivelul picioarelor, prin senzații de furnicături, dureri și amorțeală. Din cauza acestor simptome, adesea, este greu pentru bolnav să observe anumite răni care, trecute cu vederea, conduc la infecții și cresc riscul de amputație.
Pentru cei care suferă de diabet, boala poate fi prevenită prin adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric, alături de activitatea fizică și controlul periodic la medic.
„În cazurile de neuropatie diabetică, cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe, cereale integrale, pește și nuci permite menținerea nivelului glicemiei în limite normale. Persoanele cu neuropatie diabetică ar trebui să adopte și un program alimentar corespunzător, să mănânce la intervale regulate și să consume porții moderate, de aceeași consistență de fiecare dată, pentru că alimentația este foarte importantă și în controlul eficient al neuropatiei diabetice”, spune conf. univ. dr. Ioan A. Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
Deși nu este nevoie de un regim special, dieta adoptată trebuie să fie una bogată în nutrienți, moderată în carbohidrați și săracă în grăsimi, recomandă și Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, consumul de carbohidrați rafinați, precum paste, pâine și orez, ar trebui să fie limitat în favoarea unor carbohidrați bogați în fibre care, pentru că se digeră încet, împiedică organismul să producă mai multă insulină.
O atenție deosebită ar trebui acordată și consumului de grăsimi, care ar trebui să fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese cu atenție, fiind indicate grăsimile nesaturate.
Neuropatia diabetică este cauzată în principal de hiperglicemie (diabet zaharat), dar mai are ca factori de risc și vârsta, hipertensiunea arterială sau fumatul.
La nivel mondial, numărul bolnavilor de diabet s-a dublat în primii zece ani ai acestui secol – de la 171 de milioane, la peste 340 de milioane. Și în România s-a produs o dublare a cazurilor între 2006 și 2012