Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bucătăria costaricană II

Bucătăria costaricană II

de Cornel Tăbăcaru     |   

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. M-ați rugat prin mesaje să vă povestesc despre bucătăria costaricană. Săptămâna trecută m-am oprit asupra unor feluri de mâncare favorite ale mele. Desigur, nu este asta toată gastronomia de aici. De altfel nici nu poate fi acoperită vreodată toată gama culinară. 

 

Vă voi povesti despre câteva mâncăruri pe care le-am descoperit aici și care sunt mai mult sau mai puțin diferite de alte țări din America Centrală. V-am amintit de Ceviche, care în Costa Rica este o supă, în timp ce în celelalte țări este un antreu sau o salată. De asemenea, am mâncat Fajita, și ea este diferită de alte țări. În Costa Rica este considerat fel principal, în timp ce în Mexic, Panama sau Guatemala, am descoperit asta ulterior, Fajita este în categoria Fast Food. Foarte gustoase, desigur, însă rețeta costaricană, după părerea mea, este mai consistentă.

Așa cum v-am mai spus, bucătăria costaricană este pentru toate buzunarele. Este o bucătărie fără nelipsitele „E”-uri din Europa. Nu există îngrășăminte chimice și nu se folosesc conservanți, îndulcitori sau produsele acelea sintetice scrise cu litere foarte mici pe etichete pe alte meleaguri. De aceea, și ce înseamnă Fast Food, în Costa Rica tot mâncare sănătoasă este. Până și burgerul este făcut tot din produse proaspete și naturale. 

Dacă tot am pomenit de Fast Food-ul costarican, trebuie să recunosc că l-am încercat destul de târziu, când m-au vizitat niște prieteni din Statele Unite. Ei au vrut să încerce Tacos, Fajita, Burritos și Quesadilla și să compare cu ce sunt ei obișnuiți. Au recunoscut că rețetele de aici sunt diferite de cele din State, iar motivul este unul simplu. În Costa Rica nu există o industrie a Fast Food-ului. În lipsa conservanților, toate ingredientele sunt proaspete și gătite în aceeași zi. Nu se fac stocuri pentru câteva zile. Tot ce se taie se procesează și se consumă în aceeași zi, deoarece a doua zi nu mai este bun. Nu știu cum fac ei că nu rămâne nimic pentru a doua zi, este, probabil, un secret al lor. Cert este că nu se face deloc risipă de mâncare, nu se aruncă nimic.

Este interesant de văzut dimineața „viermuiala” din piețe. Restaurante sau oameni care gătesc acasă, toată lumea se aprovizionează din același loc. Există garanția prospețimii și la pește, și la carne, și la legume, și la fructe. În maximum două ore toată marfa este vândută și piața, curată. 

Revenind la Fast Food-ul costarican, trebuie să recunosc că îmi place. De fapt, eu nici nu-l includ în această categorie. Cred că cel mai mult îmi place Tacos cu creveți. Delicios. Se simte crevetele proaspăt, nu scos de la congelator. Sosul guacamole, de asemenea, proaspăt ca și toate celelalte ingrediente. La Burritos, de asemenea se simt prospețimea, carnea de vită fragedă, salsa proaspăt preparat. Nu mai vorbesc de Quesadilla. Am un restaurant preferat unde merg numai pentru Quesadilla și, ca de fiecare dată, este singurul fel de mâncare pe care-l servesc.

Eu gătesc mult acasă, iar prima rețetă pe care am învățat-o când am venit aici a fost „Sustancia de Carne”. Este o supă foarte simplă și aromată și vreau să împărtășesc această rețetă pentru unul dintre alimentele mele favorite din Costa Rica. Eu folosesc 1 kg de carne de vită, un ardei gras roșu, tăiat mare, un porumb întreg, 2-3 cartofi, o ceapă albă tăiată mare, un buchet de coriandru cu tulpini tăiat mare, 2 căței de usturoi, 2-3 linguri de salsa, puțin sos de soia și o cană de orez, pentru garnitură. Le fierb pe toate, cu excepția orezului, 25 de minute, la o oală sub presiune, iar la final mai presar coriandru și pătrunjel. Asta e tot. Se servește cu orezul pe care l-am fiert separat. 

Dragii mei, noi ne reîntâlnim vinerea viitoare. Până atunci, să ne auzim cu sănătate, pace și multă liniște! Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: bucataria costaricana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri