Jurnalul.ro Cultură Muzica Bucharest International Jazz Competition 2024. București - Capitala jazz-ului mondial

Bucharest International Jazz Competition 2024. București - Capitala jazz-ului mondial

de Magdalena Popa Buluc    |   

La începutul lunii iulie publicul bucureștean este invitat să se bucure de seri fierbinți de vară pe acorduri de jazz.  Pe 5 iulie începe ediția cu nr. 18 a Bucharest International Jazz Competition. În 2024 au fost acceptate în Semifinala 20 trupe din 20 de țări: Australia, Bulgaria, China, Danemarca, Franța, Germania, Israel, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Ciad, Turcia, Marea Britanie și SUA.  Până pe 13 iulie evenimentul poziționat de BBC în top 3 mondial, aduce jazz de calitate de pe cele mai cunoscute piețe muzicale ale lumii.

Bucureștiul se transformă în Capitala jazz-ului mondial găzduind artiști consacrați sau talente emergente din întreaga lume. Bucharest International Jazz Competition a depășit de multă vreme granițele unui concurs, azi evenimentul incluzând concerte de jazz, concurs, jam sessions, ateliere de jazz.

 

 

 

Luigi Gageos, directorul concursului declara: “Abia așteptăm să dăm startul unei noi ediții Bucharest International Jazz Competition. E incredibil cum a crescut acest eveniment și ce priză are la public. Experiența noastră, a echipei organizatorice, formată din profesioniști din domeniul muzical și cultural face în continuare diferența. Suntem singurul concurs de jazz din România care abordează la standarde muzicale internaționale selecția, organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Chiar dacă e deschis publicului e în primul rând un concurs al excelenței muzicale. Practic, la Bucharest International Jazz Competition poți afla noile trenduri ale muzicii jazz de pretutindeni, reunind constant artiști de jazz de pe toate continentele. Am fost modești ani de zile, dar azi voi afirma cu tărie că suntem lider de piață în domeniul acesta.”

 

Bucharest International Jazz Competition (BIJC) se individualizează în peisajul jazz-ului din România și din regiune printr-un concept bine definit. Încă de la prima ediție (2007) și-a propus să contribuie la recunoașterea valorilor jazz-ului românesc și internațional, și-a asumat rolul de promotor al noului val de muzicieni, dar și pe cel de formator, de deschizător de drumuri pentru publicul românesc. BIJC prezintă o varietate de stiluri de jazz - classic jazz, mainstream, swing, fusion, bepop, cool jazz, bossa nova, modal, free jazz, groove, afro-cuban jazz, acid jazz, smooth jazz etc, cele mai noi tendințe din marile centre de jazz ale lumii.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri