Jocurile Olimpice de la Tokyo vor dispune de un buget record iar încasările vor fi vitale mai ales din cauza crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, scrie AFP.
Au fost alocați 15,4 miliarde de dolari (aproximativ 13 miliarde de euro) pentru desfășurarea competițiilor sportive, cu 2,8 miliarde dolari mai mult decât estimarea precedentă, din cauza costurilor legate de amânare şi de măsurile sanitare.
Astfel, JO de vară Tokyo 2020 vor dispune de mai mulți bani față de Londra 2012, care a avut un buget de 12,2 miliarde de euro. JO de iarnă Soci 2014 au avut 17,9 miliiarde de euro, arată un studiu al Universității Oxford.
Din suma totală, 7,5 miliarde de dolari (6,3 miliarde de euro) vor fi alocați de autoritățile nipone.
Pentru Comitetul de Oorganizare a JO, principala sursă de venit o reprezintă sponsorii locali, respectiv 3,3 miliarde dolari, cu mult peste contribuţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), de 1,3 miliarde dolari.
Din vânzarea biletelor se vor obține 800 milioane de dolari dar suma este incertă din cauza incertitudinii legate de faptul că străinii nu vor putea să asiste la jocuri, iar numărul spectatorilor japonezi nu a fost încă stabilit.
Totodată, încasările CIO pe o perioadă de patru ani, arată că acestea se ridică la 5,7 miliarde de dolari.
Circa 73% din venituri se estimează că vor veni din drepturile de difuzare, iar 18% din sponsorizări. CIO păstrează 10% din încasările JO pentru funcţionarea sa şi redistribuie 90%, respectiv 5 miliarde de dolari pentru perioada 2013-2016, care asigură bunul mers al mişcării olimpice timp de patru ani. Această sumă este destinată finanţării federaţiilor internaţionale, repartizate în funcție de importanţă: atletism, gimnastică, nataţie, care primesc 40 milioane de dolari, faţă de 14 milioane dolari pentru pentatlon modern, rugby sau golf.
Din încasările de la Rio-2016, au fost repartizați 540 milioane dolari comitetelor olimpice naţionale pentru finanţarea burselor olimpice pentru sportivi şi antrenori.
CIO contribuie cu jumătate din finanţarea Agenţiei Mondiale Antidoping, adică 20 milioane dolari în 2021, restul venind de la guverne.