Jurnalul.ro Ştiri Observator Burduja: Suntem din nou în fața unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală

Burduja: Suntem din nou în fața unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală

de Redacția Jurnalul    |   

Bucureștiul este, din nou, în fața unei crize majore a sistemului de termoficare, o situație care afectează direct confortul și viața de zi cu zi, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta afirmă că e nevoie de soluții urgente și de o viziune clară pentru a depăși aceste probleme grave.

„Am prezentat la nivelul Ministerului Energiei mai multe soluții. Prima și cea mai importantă este fuziunea ELCEN-Termoenergetica, proces aprobat la nivelul Guvernului și CGMB, iar Ministerul Dezvoltării a promovat deja schimbările legislative necesare. Lucrurile sunt în desfășurare, iar până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata. A doua este modernizarea CET-urilor, pentru care ne străduim să obținem finanțarea necesară din Fondul pentru Modernizare — bani nerambursabili, un aer mai curat în București și facturi la întreținere mai mici. A treia este modernizarea rețelei, pentru care am pus la dispoziție aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare. A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA”, spune ministrul Burduja, despre soluțiile pentru București.

Acesta afirmă că este clar că sistemul de termoficare al Capitalei trebuie modernizat și gestionat mult mai eficient și adaugă că Ministerul Energiei este pe deplin deschis să colaboreze strâns cu Primăria Capitalei și cu toate instituțiile implicate pentru a contribui la rezolvarea problemelor din sistemul de termoficare bucureștean.

„Am toată convingerea că împreună putem să transformăm acest sistem într-un exemplu la nivel național și european, așa cum s-a întâmplat deja la Oradea, unde costul gigacaloriei este aproape de trei ori mai mic decât în București”, mai spune Burduja.

Și premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că se va întâlni cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru a căuta soluții la problema apei calde.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: burduja criza termoficare bucuresti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri