Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cafea sau ceai? Beneficii și riscuri pentru sănătate

Cafea sau ceai? Beneficii și riscuri pentru sănătate

de Anastasia Paul    |   

Cafeaua și ceaiul sunt ambele modalități excelente de a-ți începe ziua. Dacă amândouă băuturile te fac să te simți bine, nu există niciun motiv să alegi.

Cu toate acestea, dacă doriți să bei una mai des decât cealaltă din motive de sănătate, iată câțiva factori pe care trebuie să iei în considerare.

Ceaiul conține mai puțină cofeină decât cafeaua. Conform Agenției pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), cafeaua preparată în casă conține circa 92 mg de cofeină/ceașcă, în timp ce cafeaua are între 150-235 mg de cofeină/ceașcă. Ceaiul negru conține 47 mg de cofeină iar ceaiul verde 29 mg de cofeină. 

Consumul de până la 400 mg de cofeină/zi este considerat sigur pentru majoritatea adulților - și poate avea unele beneficii pentru sănătate. Cofeina sporește energia și concentrarea și, consumată cu moderație, scade riscul de depresie, boala Parkinson, fibroza hepatică, dezvoltarea bolilor de inimă și unele tipuri de cancer.

Cu toate acestea, consumul în exces provoacă neliniște, anxietate, insomnie dar și dependență. 

Datorită conținutului său ridicat de cofeină, această oferă o explozie mai rapidă de energie, însă ceaiul conține L-teanină, o substanță chimică care, în combinație cu cofeina, menține acuitatea mentală. 

Cu alte cuvinte, cafeaua energizează rapid, iar ceaiul oferă oferă energie pe o perioadă mai lungă de timp. 

Antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la reducerea inflamației și previn deteriorarea celulelor din organism, provocată de radicalii liberi - molecule create prin digerarea alimentelor sau expunerea la poluare, radiații și alți factori de stres.

Cafeaua și ceaiul conțin tipuri diferite de antioxidanți, dar ambele au polifenoli. Cantitățile pot varia în funcție de modul în care sunt procesate sau preparate băuturile.

O analiză din 2013 a cafelei, ceaiului și băuturilor alcoolice, cum ar fi vinul roșu, notează că espresso are cea mai mare putere antioxidantă. Însă un alt studiu, din 2022, a băuturilor similare, sugerează că ceaiul verde câștigă această concurență.

Concluzie: Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin compuși cu efecte benefice asupra sănătății. 

Prevenirea bolilor
Întrucât conțin antioxidanți, ceaiul și cafeaua au calități protectoare, chiar și atunci când sunt lipiste de cofeină.

Consumul regulat de ceai este asociat cu un risc redus de apariție a mai multor boli cronice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer, în special cancerul oral și al tractului digestiv.

Cafea - beneficii pentru sănătate

Consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate provocate de boli cardiovasculare și afecțiuni neurologice, metabolice și hepatice, potrivit unei analize a 201 de meta-studii. Este, de asemenea, legat de un risc redus de leucemie, cancer de prostată, endometrial și de piele.

Efectele adverse ale cafelei și ceaiului
Studiul menționat mai sus evidențiază o asociere între consumul de cafea și complicațiile sarcinii, cum ar fi greutatea mică la naștere și pierderea sarcinii în al doilea și al treilea trimestru. De asemenea, există o asociere semnificativă între consumul de cafea și riscul de fractură osoasă la femei, dar nu și la bărbați.

Potrivit unei revizuiri sistematice din Clinical Epidemiology, riscurile cafelei asupra sarcinii sunt provocate de conținutul de cofeină, care s-ar putea aplica și la doze mari de ceai cu cofeină. 

Consumul de cofeină sub 200 mg pe zi (echivalentul a circa două căni de cafea preparată în casă) nu pare să crească riscul de avort spontan, iar asocierea dintre consumul de cofeină și greutatea mică la naștere rămâne nedeterminat, transmite Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi.

Un studiu din Osteoporos International relevă, de asemenea, un risc crescut de fractură osoasă atunci când femeile beau mai mult de 4 căni de cafea pe zi. 

Alte efecte secundare comune ale consumului de prea multă cofeină includ nervozitatea și insomnia. 

Celelalte ingrediente din ceașca de cafea
Zahărul, smântâna, lactatele sau laptele alternativ și îndulcitorii pot influența sănătatea și aportul general de calorii, mai ales atunci când le beți în fiecare zi. 

Dacă un îndulcitor sau un anumit tip de lapte te face să te simți rău, atunci încearcă altceva. 

Pe de altă parte, dacă preferi cafeaua de dimineață cu o linguriță de zahăr și un strop de lapte este partea ta preferată a zilei, atunci este mai greu să schimbi. Însă moderația este cheia. Dacă bei cinci căni de cafea pe zi cu linguri pline de zahăr, s-ar putea să descoperi că ai un motiv întemeiat să iei în considerare efectele acesteia asupra echilibrului tău energetic, scrie forbes.com.

 

Subiecte în articol: ceai cafea sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri