Jurnalul.ro Timp liber Câinii deștepți își amintesc numele jucăriilor timp de cel puțin doi ani

Câinii deștepți își amintesc numele jucăriilor timp de cel puțin doi ani

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetătorii au descoperit că anumiți câini, înzestrați să învețe cuvinte (GWL), pot reține numele jucăriilor lor pentru o perioadă remarcabil de lungă - cel puțin doi ani.

Studiul, publicat în revista Biology Letters, s-a concentrat pe cinci border collie: Gaia, Max, Whiskey, Squall și Rico. Acești câini speciali au demonstrat anterior capacitatea de a învăța numele a sute de obiecte diferite, anunță Sky News.

Dr. Claudia Fugazza, de la Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria, a coordonat cercetarea. Ea explică: „Știam că câinii își pot aminti evenimente pentru 24 de ore și mirosuri pentru până la un an. Acum, am descoperit că unii câini talentați pot reține cuvinte pentru cel puțin doi ani".

În cadrul experimentului, câinii au învățat inițial numele mai multor jucării. După doi ani, au fost testați din nou. Rezultatele au fost impresionante: patru din cei cinci câini și-au amintit numele a 60-75% din jucării.

Gaia a avut cea mai bună performanță dintre toți. În medie, câinii au ales corect în 44% din cazuri.

Dr. Fugazza subliniază că aceste rezultate nu pot fi generalizate la toți câinii, deoarece studiul s-a concentrat doar pe câinii GWL, care au un talent special pentru învățarea numelor obiectelor.

Cercetarea face parte dintr-un proiect mai amplu numit „Genius Dog Challenge". Oamenii de știință încurajează proprietarii care cred că animalele lor cunosc mai multe nume de jucării să îi contacteze prin intermediul site-ului web al proiectului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: caini inteligenta jucării
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri