Jurnalul.ro Ştiri Externe Capsula Soiuz, calul de povară al programului spaţial rus

Capsula Soiuz, calul de povară al programului spaţial rus

Capsulele spaţiale Soiuz reprezintă singura modalitate de schimbare a echipajelor Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) de la retragerea, în 2011, a flotilei de navete spaţiale americane, aceste vehicule spaţiale demonstrându-şi de mai bine de 50 de ani fiabilitatea şi siguranţa în misiuni spaţiale derulate iniţial de către URSS, apoi de Rusia şi în colaborări cu NASA dar şi cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), conform DPA. 

Capsulele Soiuz sunt adevăraţii cai de povară ai programului spaţial rus. Spre deosebire de navetele spaţiale americane, fiecare capsulă Soiuz poate fi folosită în câte o singură misiune. În cazul echipajelor de pe ISS, capsula este lansată cu doi sau trei noi membri ai echipajului şi revine pe Pământ cu membrii echipajului anterior pe care îi preia de pe avanpostul orbital. 

Tragedia cu care s-a încheiat prima misiune Soiuz nu avea cum să prevestească succesul acestor vehicule spaţiale. Prima misiune a unei capsule Soiuz a avut loc în 1967. După reintrarea în atmosferă paraşuta pentru decelerarea coborârii nu s-a deschis şi capsula Soiuz-1 s-a prăbuşit, accident în care şi-a pierdut viaţa cosmonautul Vladimir Komorov, aflat la bord. 

Misiunea Soiuz-11 din 1971 s-a încheiat de asemenea tragic după defecţiunea unei valve de admisie a aerului. Toţi cei trei cosmonauţi de la bord au murit. 

Capsula Soiuz este formată din trei părţi: un modul de serviciu, un modul orbital şi un modul de reintrare în atmosferă. Modulul orbital este folosit pentru andocarea la ISS. 

În afara misiunilor regulate de transport a echipajelor spre şi dinspre ISS, o capsulă Soiuz se află în permanenţă andocată la ISS pentru situaţiile în care echipajul ar trebui să evacueze de urgenţă avanpostul orbital. 

Capsulele Soiuz sunt lansate de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. 

Misiunile Soiuz fără echipaj uman au fost rareori afectate de incidente. Cel mai recent, în 2015, o defecţiune a rachetei portante a dus la pierderea unei capsule Soiuz ce urma să fie folosită pentru transportul de alimente şi materiale ştiinţifice spre ISS.http://www.agerpres.ro

Subiecte în articol: capsula soiuz
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri