Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Care sunt cele mai bune și cele mai proaste culori pentru dormitor?

Care sunt cele mai bune și cele mai proaste culori pentru dormitor?

La fel ca temperatura camerei, nivelul de zgomot sau lumina, culoarea dormitorului tău poate afecta semnificativ capacitatea de a dormi, scrie Noma Nazish pentru Forbes, într-un material care ne ajută să înțelegem cât este de importantă alegerea culorilor pentru camera de odihnă.

„Culorile reflectă în ochi lungimile de undă ale luminii care îți afectează bioritmul”, spune Suzy Chiazzari, consultant în terapie prin culoare și fondator al Holistic Design Institute. „Vibrațiile luminoase ale culorii afectează, de asemenea, toate funcțiile tale primare, precum și starea de spirit sau emoțiile. Așa că sunt importante culorile la care ești expus înainte de a închide ochii. Ele au un impact direct asupra calității somnului de care te bucuri”, notează Chiazzari.

Mai jos, experții în culori și somn dezvăluie cele mai bune culori de care să te înconjori pentru un somn odihnitor:

Cele mai bune culori pentru dormitor

Albastru: Una dintre cele mai bune culori pentru dormitor este albastrul, deoarece este asociat cu relaxarea și calmul. „Creierul este mai perceptiv la albastru decât la orice altă culoare datorită receptorilor speciali numiți celule ganglionare, localizați în retine”, spune Geoff McKinnen, antrenor de somn certificat la Amerisleep. Celulele ganglionare colectează informații din mediul vizual și transformă aceste informații în semnale chimice către hipotalamus - o parte a creierului responsabilă cu producerea de hormoni, cum ar fi melatonina și cortizolul", explică McKinnen. Deoarece albastrul este o culoare nestimulatoare, "când vezi albastru, hipotalamusul produce mai multă melatonină și mai puțin cortizol. În schimb, o cameră roșie stimulează creierul și produce mai mult cortizol, rezultând o calitate slabă a somnului”, adaugă el.

Galben: Nuanțele mai blânde de galben atenuează stresul și creează un mediu calm, astfel încât să puteți dormi liniștit, spune McKinnen. Acest lucru se datorează faptului că tonul atenuat imită lumina soarelui. Cu toate acestea, nuanțele mai strălucitoare ar trebui evitate pentru dormitor, deoarece stimulează energia, subliniază el.

Verde: Verdele este o altă alegere excelentă de culoare pentru promovarea relaxării. „Asemenea unei camere albastre, o cameră verde te ajută să te simți calm și liniștit, deoarece verdele este o culoare care nu stimulează”, spune McKinnen. Pentru cele mai bune rezultate, alegeți culorile verzi care au tonuri de albastru.

Argintiu: Argintiul este o alegere excelentă dacă preferați culorile neutre. „Spre deosebire de tonurile de gri închis, argintiul induce calm”, spune McKinnen. Cu toate acestea, asigurați-vă că alegeți o vopsea argintie mată, deoarece acestea sunt mai puțin revigorante și absorb lumina. Vopselele lucioase, pe de altă parte, reflectă orice lumină strălucitoare, ceea ce face dificilă ațipirea, notează expertul în somn.

Portocaliu: Nuanțele deschise, inclusiv bronzul și bejul, au un ton cald care amintește de o plajă cu nisip, creând astfel un spațiu primitor în dormitorul tău. „Alegeți culori portocalii cu subtonuri maro, cum ar fi teracota. Evitați culorile portocalii strălucitoare, deoarece sunt revigorante pentru creier”, sugerează McKinnen.

Roz: Deși poate să nu pară o culoare bună pentru dormitor din cauza tonurilor sale roșii, rozul natural este o opțiune bună, deoarece dă o senzație de liniște, spune McKinnen. Feriți-vă de nuanțe de roz cu tonuri de roșu strălucitor, deoarece acestea ar putea stimula vigilența - crescând șansele de somn agitat, adaugă el.

Cele mai proaste alegeri de culori pentru dormitor

Violet: Evitați să vă pictați dormitorul în violet, deoarece crește vigilența, spune Chiazzari. În plus, s-a descoperit că această culoare „stimulează mintea inconștientă – promovând astfel visele lucide, pe care unii oameni le pot găsi deranjante”, notează terapeutul de culoare. Cu toate acestea, „dacă sunteți gata să vopsiți dormitorul în violet, luați în considerare alegerea unei nuanțe decolorate, precum levănțica, pentru tonurilor sale reci”, sugerează McKinnen.

Maro: Aceasta este o altă culoare care nu dă tocmai o atmosferă confortabilă dormitorului. "Maroul este o culoare sumbră. Crește sentimentele subconștiente de tristețe, provocând neliniște în loc să promoveze somnul", spune McKinnen.

Gri închis: Deși gri închis este o culoare de accent bună, pictarea pereților în această nuanță închisă și adăugarea de lenjerie de pat gri creează o atmosferă sumbră, spune McKinnen. Ca și maro, această culoare evocă de obicei emoții negative.

Roșu: roșul este o culoare revigorantă care stimulează vigilența și crește ritmul cardiac. Mai mult, un studiu a constatat că această culoare crește și activitatea creierului - ceva ce nu îți dorești atunci când încerci să te relaxezi și să adormi, spune McKinnen.

Alte nuanțe luminoase de la capătul mai cald al spectrului, de exemplu, rozul aprins și portocaliul strălucitor, nu sunt, de asemenea, ideale pentru dormitor.

„Dacă pereții dormitorului tău sunt vopsiți în aceste culori strălucitoare, activatoare și energizante, s-ar putea să-ți fie greu să te relaxezi noaptea”, spune Hart.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri