Jurnalul.ro Cultură Carte-album cu fotografii inedite de la începutul anului 1990 realizate în Piața Universității de Traian Radu Ungureanu: lansare la București

Carte-album cu fotografii inedite de la începutul anului 1990 realizate în Piața Universității de Traian Radu Ungureanu: lansare la București

de Magdalena Popa Buluc    |   

Editura Muzeului Literaturii Române organizează joi, 27 iunie, începând cu ora 19.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Piața Amzei (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) lansarea cărții-album Nu mai e nimeni în Piața Universității, autor – Traian Radu Ungureanu. 

La eveniment, alături de autor, vor participa: scriitorul și eseistul Horia-Roman Patapievici, scriitorii Dinu Flămând, Călin-Andrei Mihăilescu și Varujan Vosganian, alături de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Sosit recent din tipografie, volumul Nu mai e nimeni în Piața Universității reunește aproape trei sute de fotografii, realizate de Traian Radu Ungureanu la începutul anului 1990, proaspăt întors în țară la vremea aceea. 

Jurnalist BBC la acea dată, Traian Radu Ungureanu fotografiază tot: manifestații politice sau civice, spații publice, personalități sau persoane anonime de pe stradă. Totul este, mai ales în perspectivă, revelator: de la cum arăta Piața Unirii la interioarele Casei Poporului și la conferințele de presă ale politicienilor vremii.

„Cartea nu exaltă trecutul şi nu promovează nostalgia pasivă. Ea încearcă să redea prin fotografii şi să povestească prin texte unicitatea miraculoasă a anului 1990. Unul din acei ani generați arareori de istorie, în care legile de fier ale societății, cinismul şi egoismul uman par sau chiar sunt, temporar şi în fugă, suspendate. 

În alt plan, cartea vrea să plătească datoria acumulată în timp față de oameni remarcabili şi să îndrepte greşelile vinovate față de unii sau alții din ei”, mărturisește Traian Radu Ungureanu în prefața volumului. 

Fotografiile au fost pierdute timp de peste douăzeci de ani, apoi aproape miraculos regăsite sub forma negativelor. Explicate și puse în context, având în slujba imaginii condeiul redutabil al jurnalistului Traian Radu Ungureanu, ele ne vorbesc astăzi despre kilometrul zero al democrației românești, anul 1990, cu proiectele, speranțele și evenimentele lui, ale căror efecte se resimt și azi în societatea noastră.

Personalități importante din sfera literaturii, precum și voci civice autohtone respectate au primit cu entuziasm apariția cărții-album Nu mai e nimeni în Piața Universității

Ana Blandiana: „Nu mă îndoiesc că apariția volumului Nu mai e nimeni în Piața Universității, în atmosfera băltind de libertăți leneșe și dezamăgiri politice a prezentului, va funcționa nu doar ca o amintire nostalgică, ci și ca un semnal de alarmă – în care talentul literar al lui Traian Ungureanu răscolește adevărul istoric și îl actualizează.”

Cristian Pătrășconiu: „Un fel de superEKG – cu imagini și texte color - al unei inimi rănite și mai ales îndrăgostite de România.”

Varujan Vosganian: „Privesc fotografiile din cartea aceasta cu un amestec de retrăire și netrăire, de vreme întoarsă, de parcă Noul Testament s-ar fi scris înaintea Vechiului Testament. Îmi amintesc de balconul Universității, ca de un munte al fericirilor.”

Călin-Andrei Mihăilescu: „Traian Ungureanu și-a complementat reportajele cu mii de fotografii, de-a lungul fastului și infectului, violentului și istericului, amestecatului și extraordinarului an ‘90. Le-a selectat și le-a comentat, cu înțelegere, ardoare și nostalgie.”

Alexandru Lăzescu: „Cartea, în care textul se înlănțuie cu imaginile, oferă o imagine caleidoscopică a unor vremuri și a unei lumi în mare parte uitate. Cu personaje în viață sau dispărute, cu anonimi intrați în greva foamei și nume devenite ulterior celebre.”

Participarea la evenimentul din data de 27 iunie este cu acces gratuit, în limita locurilor disponibile. 

DESPRE AUTOR:

Traian Ungureanu (n. 1 martie 1958). Ziarist și scriitor. Înainte de 1989, a  publicat în Viața Studențească și Amfiteatru, Viața Românească, România Literară și Caiete Critice. După 1989, în Evenimentul Zilei, Cotidianul, Adevărul, Gazeta Sporturilor, Prosport. România Liberă, Secolul XX, Idei în Dialog și Revista 22.   

A debutat în volum la Editura Humanitas cu Manifestul fotbalist (2004). Au urmat Războiul timpurilor (2006), Tehnica neputinței la români (2006), Despre Securitate (2007), Eroi și jocuri populare (2007), Olimpia în exil (2008), Încotro duce istoria României (2008) și Proștii Europei (2017).

În 2019, a publicat, împreună cu Emanuel Tânjală, albumul Adevărul lumilor stinse, la Editura Baroque Books & Arts.  

Între 1988 și 2023 a făcut jurnalism radio la BBC World Service și Radio Europa Liberă. 

Între 2009 și 2019 a fost Deputat în Parlamentul European. 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri