Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți ale cunoașterii de sine

9 cărți ale cunoașterii de sine

de Florian Saiu    |   

Vă propun astăzi câteva dintre cele mai noi și influente titluri „lifestyle” publicate (și) în România. Cine știe, poate lectura lor, a uneia măcar, vă va ajuta să vă îmbunătățiți existența. Sporuri!

1. Dragă, am culcat copiii!

Autoare: Rachel Bertsche

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Adina Cobuz

E ora 20.30. Tu închizi ușa de la camera copilului, iar partenerul tău pune mașina de spălat vase, semn că urmează o oră sau două de libertate deplină. Ce faci? Citești o carte? Stai de vorbă la telefon cu un prieten, cu un pahar de vin în mână? Ieși cu prietenii? Sau, ca mulți părinți moderni, te lași absorbit de muncă ori de gaura neagră din ecranul telefonului?

Într-un sondaj realizat special pentru această carte, 71% dintre părinți au declarat că timpul lor liber nu e, de fapt, deloc liber, pentru că se gândesc încontinuu la lucrurile pe care ar trebui să le facă pentru copii, serviciu sau casă. Autoarea s-a lovit și ea de această problemă, dar, după zeci de interviuri cu oameni de știință și experți în parenting, a învățat cum să-și schimbe obiceiurile și cum să revină treptat la viața dinainte de a avea copii.

2. Cum să fii un părinte calm

Autoare: Sarah Ockwell-Smith

Ilustrații: Louise Turpin

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Elena Macoviciuc

„Nu izbuteam să fiu o mamă calmă. Aveam dese răbufniri de furie și ridicam vocea. Mă răsteam des la copii. Eram extrem de stresată. În plus, mă paraliza adeseori impresia de inadecvare și vinovăție, la care se adăugau stările mele de anxietate. Nici acum nu sunt mama perfectă sau culmea seninătății, dar în ultimii doi ani m-am străduit mult, iar acum mă simt în sfârșit în măsură să-ți povestesc despre aventura mea. Chiar dacă nu sunt cel mai calm părinte din lume, sunt mândră de ce am realizat, și știu că și tu poți obține rezultate similare.

Pot spune cu toată sinceritatea că acum mă aflu, emoțional vorbind, în cea mai binecuvântată perioadă a vieții mele… Am muncit din greu ca să-mi recunosc vechile probleme și, într-un final, să mă eliberez de ele, iar procesul de vindecare nu s-a încheiat încă. Știu că mai am mult de lucru, dar acum abordez viața cu o doză de pace și seninătate pe care nu le aveam înainte. În această carte îți voi împărtăși pașii și procesele care m-au ajutat să devin mai calmă, mai fericită și mai împăcată, nu doar cu copiii mei, ci și cu mine însămi.” - Sarah Ockwell-Smith

3. Tipuri de atașament

Autoare: Annie Chen

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Andreea Rosemarie Lutic

Dacă ți-ai dezvoltat un atașament anxios sau evitant, probabilitatea să te temi că vei fi abandonat ori copleșit de cealaltă persoană este mare. Prin urmare, ești mai puțin predispus să te implici în relație într-un mod satisfăcător pentru tine și celălalt. Deși nu poți schimba trecutul, vestea bună este că îți poți schimba tiparele greșite din trecut. Singurul lucru de care ai nevoie pentru a începe să te bucuri de siguranță și intimitate în relații – cu un partener romantic, cu părinții, cu frații sau cu prietenii apropiați – este să fii dispus să-ți analizezi cu onestitate comportamentul și să crezi că te poți schimba.

Răspunde la chestionarele din carte, încearcă exercițiile pe care ți le propune autoarea și află care este tipul tău de atașament, precum și tipul de atașament al celor dragi. Vei învăța astfel să înțelegi și să accepți emoțiile și gândurile ce stau la baza reacțiilor tale, vei putea să le gestionezi cu mai multă ușurință și vei fi capabil să faci alegeri mai înțelepte, pentru experiențe relaționale noi și pline de optimism.

4. Pedagogia adulților

Autori: Ion Albulescu, Adriana Denisa Manea, Cristian Stan

Editura: Polirom, 2024

Învățarea la vârsta adultă joacă un rol vital în dezvoltarea personală și reușita profesională, putând deschide porți către noi oportunități de carieră prin dezvoltarea abilităților și posibilitatea de a obține calificări și acreditări utile. Realizat de cadre didactice de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, volumul dezvoltă și exemplifică elementele esențiale în realizarea unei educații de calitate pentru adulți. Astfel, printre tematicile celor 14 capitole se numără formarea continuă la nivel personal și profesional, învățarea și evaluarea, comunicarea interrelațională în medii diferite, elemente de leadership și management strategic în proiectarea activităților de educație a adulților, gestionarea timpului și stresului sau consilierea în carieră. Toate acestea sunt prezentate într-o abordare nouă: formarea continuă și autoeducația apar ca elemente indisolubile, contextualizarea dezvoltării profesionale evidențiază legătura cu dezvoltarea personală, învățarea este privită din perspectiva unui demers autoreglator cu explicitări din sfera psihopedagogică și didactică, evaluarea e tratată concomitent cu autoevaluarea, iar tendințele în educația adulților sunt susținute de baze statistice și documente legislative naționale și europene.

5. Minți împrăștiate

Autor: Gabor Maté

Editura: Curtea Veche, 2024

Traducere: Cristina Ștefan

Dacă alte studii despre această afecțiune pornesc de la ipoteza transmiterii genetice, în volumul de față accentul cade pe felul în care societatea și emoțiile modelează realitatea pacienților. Apelând la cercetări de ultimă oră și la exemple din propria experiență, Maté arată cum pot fi reglate emoțiile și cum poate fi ADD ținută sub control. Dinamica familială și relațiile cu lumea, alături de înțelegerea propriilor mecanisme interioare sunt doar câteva dintre coordonatele care pot fi îmbunătățite cu ajutorul acestei lecturi fundamentale, în care biologia omului, neuroștiințele, psihologia și alte discipline alcătuiesc, împletindu-se, o perspectivă unică.

6. Psych

Autor: Paul Bloom

Editura: Curtea Veche, 2024

Traducere: Andreea Tudorică

Psych ne oferă o poveste fascinantă despre complexitatea psihicului uman și despre o știință încă tânără și plină de enigme. Psihologia înseamnă mai mult decât ce-au avut de spus specialiștii din domeniu. De la subiecte precum rolul inconștientului și al mediului în comportamentul uman la cel al importanței studiilor despre dezvoltarea copiilor, Bloom nu se ferește să-i contrazică pe Freud, Skinner și Piaget sau să le puncteze hibele teoretice.

Abordând cu luciditate și curaj chestiuni incomode și teorii populare despre memorie, inteligență, personalitate și problema spinoasă a bolilor psihice, autorul reușește nu doar să aducă lămuriri, ci și să ne ofere speranță într-un viitor mai bun. Experimentele științifice din prezent vizează fiabilitatea și validitatea teoriilor, iar psihologia pozitivă caută încontinuu să dezlege secretele unei vieți fericite.

7. Bătăliile care contează

Autori: Magor Csibi, Radu Predescu

Editura: Nemira, 2024

„Cu empatie și prin reflecțiile lor profunde, Radu și Magor reușesc să ne poarte într-o călătorie cu sens, coerentă, una în care descoperim experiențe pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare în universalitatea lor. Autorii ne arată că Bătăliile care contează nu sunt cele purtate cu cei din jur, ci mai degrabă cu noi înșine, în tensiunea între cei care suntem acum și cei care avem nevoie să devenim ca să fim lideri și oameni mai buni.” - Paul Olteanu, master trainer & coach, fondator Mind Architect

8. Intim

Autoare: Emily Nagoski

Editura: Litera, 2024

Traducere: Marina Oprea

La un moment dat în viață, cu toții ne lovim de dificultăți în păstrarea unei conexiuni sexuale cu persoana iubită. Iar deseori nu primim chiar cele mai bune sfaturi despre ce ar trebui să facem. În această carte, Emily Nagoski înlătură miturile pe care le-am învățat despre sex – de pildă, faptul că satisfacția și dorința sexuală ating cote maxime la începutul unei relații și apoi decad inevitabil, cu cât relația rezistă mai mult.

Intim nu discută despre cât de mult vrem să facem sex sau cât de des; ci dacă ne place sexul de care avem parte. Emily Nagoski descompune obstacolele care ne împiedică să ne bucurăm de viața noastră sexuală – de la stres și imaginea de sine la dificultăți de relaționare și credințe despre cum ar trebui să stea lucrurile – și ne prezintă cele mai bune moduri de a le depăși.

9. Emoții copleșitoare

Autoare: Liz Fosslien și Mollie West Duffy

Editura: Curtea Veche, 2024

Traducere: Ilinca Gângă

Emoțiile dificile, ne învață Liz și Mollie, nu sunt anormale. Autoarele ne iau de mână și ne îndrumă cu delicatețe, arătându-ne că avem puterea să ne acceptăm trăirile, să le înțelegem și să le controlăm.

Îmbinând cercetări bazate pe știință cu povești personale relevante și ilustrații savuroase, autoarele explică șapte stări psihice care ne pot bulversa și ne înarmează cu cele mai eficiente strategii pentru a găsi alinare, pentru a ne reechilibra viața și pentru a înfrunta viitorul având o perspectivă mai luminoasă.

 

 

 

 

Subiecte în articol: Rachel Bertsche
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri