Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât timp muncește un român pentru a-și plăti taxele și impozitele

Cât timp muncește un român pentru a-și plăti taxele și impozitele

de Redacția Jurnalul    |   

Un angajat român muncește circa 6 luni în fiecare an doar pentru plata taxelor și impozitele. Totodată, jumătate din venit se duce la stat, potrivit unui studiu al Institutului Molinari.

Astfel că pentru plata dărilor la stat, un român lucrează până la 19 iunie.  Taxele plătite sunt directe și indirecte, respectiv 10% impozit pe venit, 10% contribuția la sănătate, 25% contribuția la pensie.

Din 100 de lei câştigaţi, 54 de lei rămân după plata dărilor

Din 100 de lei câştigaţi, doar 54 de lei ne rămân în buzunar după plata dărilor. Cel mai rapid îşi plătesc taxele locuitorii din Cipru, pe 21 aprilie, și cei din Malta, pe 2 mai. Urmează Irlanda, Bulgaria şi Lituania. Cel mai greu îşi achită dările locuitorii din Franţa, Belgia, Austria şi Germania, în luna iulie. 

Un locuitor din Luxemburg are cel mai mare salariu din Uniunea Europeană, de 81 de mii de euro brut si este taxat cu 45%. Netul este de peste 44.000 de euro. La polul opus, un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual şi este taxat cu peste 46% din acest venit. Rămâne cu un venit disponibil de 8.500 de euro. Cel mai rău stau bulgarii, care sunt taxaţi cu 39% şi rămân cu 7.800 euro, potrivit Antena3 CNN.

Subiecte în articol: angajat taxe impozite munca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri