Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Informații importante despre sănătate. De cât timp ai nevoie pentru a adormi?

Informații importante despre sănătate. De cât timp ai nevoie pentru a adormi?

de Redacția Jurnalul    |   

Timpul necesar pentru a adormi poate oferi informații importante despre sănătate, potrivit experților.

Se pare astfel că nu este întotdeauna un semn bun dacă adormi instant, dar nici să adomi prea greu nu este prea bine. 

Somnul este esențial pentru sănătate deoarece organismul are nevoie de odihnă pentru a se reface. 

Timpul necesar pentru a adormi este numit clinic „latența somnului”. Fiecare persoană adoarme în intervale diferite de timp, dar o latență normală a somnului este în general între 10 și 20 de minute.

În perioadele în care muncești foarte mult sau ai probleme de sănătate, este posibil să ai nevoie de mai mult timp, respectiv 30 - 40 de minute, pentru a adormi. 

Ce înseamnă igiena somnului

Specialiștii recomandă menținerea unei igiene a somnului. Aceasta înseamnă lucruri pe care le faci înainte de culcare și care pot influența calitatea  somnului. 

 “Este recomandat să petreci o jumătate de oră înainte de culcare pentru a te relaxa, și să faci din asta un fel de rutină nocturnă înainte de somn.”, spune medicul psihiatru Dr. Dave Rabin.

Poți apela la una dintre tehnicile de meditație care să te ajute să te relaxezi. Totodată, este indicat = să renunți la folosirea telefonului mobil cu cel puțin o oră înainte de somn. Asigură-te că în cameră ai o temperatură constantă și este întuneric, fără să existe surse de lumină albastră.

Ce îți transmite corpul tău când adormi prea repede

Dacă timpul de care ai nevoie pentru a adormi este de numai câteva minute după ce te-ai așezat în pat, nu înseamnă neapărat că te confrunți cu probleme de sănătate. Dar uneori ar putea fi un semnal de alarmă. 

Este posibil să ai nevoie de mai mult somn. Să adormi rapid poate fi un semn de epuizare al organismului, care se simte suprasolicitat și are nevoie de mai multă recuperare și odihnă.

Totodată. poate fi un indicator care îți arată că nu ai parte de un somn de calitate. Medicul te poate ajuta cu un tratament adecvat pe baza originii problemelor de latență a somnului.

Ce îți spune corpul tău când adoarmi greu

Dificultatea de a adormi poate fi un simptom al insomniei, al unei dureri cronice sau a unei afecțiuni psihologice. Dacă ți se întâmplă frecvent să adormi greu, la mult timp după ce te-ai așezat în pat, este posibil să te confrunți cu anxietate sau stres cronic.

Stresul, anxietatea și alte preocupări emoționale pot declanșa insomnia, ducând la un sistem nervos simpatic hiperactiv. Acesta începe să controleze mecanismele de luptă sau de fugă ale organismului, eliberând cortizol, care este hormonul stresului.

În timp, insomnia poate duce la depresie.

Dificultatea de a adormi poate fi o problemă cauzată și de lipsa unei rutine de somn.

Este indicat să respecți ora de culcare în fiecare zi. Acest lucru te ajută să te odihnești bine și să-i permiți organismului să se recupereze, potrivit catine.ro.

Subiecte în articol: adormi somn sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri