Jurnalul.ro Ştiri Social Cazare de Revelion: ţeapă de 35.000 de euro

Cazare de Revelion: ţeapă de 35.000 de euro

de Diana Scarlat    |   

Ofertele false pentru vacanțe și cazări, plasate pe internet, fac victime de mulți ani. Deși specialiștii din turism, jurnaliștii și polițiștii au tot făcut campanii de informare și conștientizare, pentru a-i obișnui pe oameni cu ideea că trebuie să verifice ofertele înainte de a da banii pe un pachet de vacanță, escrocheriile merg, în continuare, la fel de bine – mai ales atunci când sunt „de nerefuzat”. O firmă de imobiliare din Brașov a păcălit mai mulți turiști care au rezervat cazare la Sinaia, de Revelion. Prejudiciul a fost calculat la 35.000 de euro.

Activitatea agențiilor de turism e reglementată de o legislație specială, care a fost creată astfel încât să protejeze consumatorii. Cu toate acestea, foarte mulți români preferă să cumpere orice găsesc pe internet, fără măcar să ceară o garanție firmelor fictive în conturile cărora virează sume importante de bani. Așa s-a întâmplat și în cazul celor aproape 70 de turiști lăsați fără bani și fără cazare, chiar de Revelion, la Sinaia. Oferta falsă promitea închirierea unei vile pe Valea Prahovei, pentru Revelion, fiind plasată pe olx. ro. Anunțul conținea și un număr de telefon real, al unei firme care se ocupă de tranzacții imobiliare, Queen Imob SRL, din Brașov.

Plăți în mai multe conturi

Ofertele au fost lansate încă din septembrie, iar victimele au făcut plăți în mai multe conturi bancare. Făptuitorii vor fi anchetați, judecați și puși să plătească, pentru că pot fi identificați foarte ușor, fiind titularii conturilor respective. Însă cei care s-au trezit fără cazare și cu banii luați vor primi cu mare greutate înapoi sumele deja date, tocmai pentru că procedurile de recuperare sunt greoaie. Un astfel de proces poate dura până la trei ani.

Verificaţi, verificaţi!

„Ofertele postate pe site-uri trebuie să fie verificate de cei care vor să cumpere vacanţe”, spune Traian Bădulescu, specialist în turism. „Modul de operare al escrocilor are la bază slăbiciunile deja cunoscute ale românilor: dorinţa de a câștiga ceva și lipsa de educaţie economică. Atunci când vezi prețuri mult mai mici decât cele de pe piață – precum 200 de euro pentru șapte zile în Tenerife, la hotel de patru stele –, ar trebui să-ți pui întrebări. Atenție mare și de pe ce site-uri cumpărați!”, avertizează expertul.

Peste 70 de turiști păcăliți au plătit avansul pentru cazare la Sinaia prin transfer bancar, fără să verifice cui i-au virat banii

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri