Jurnalul.ro Ştiri Politică În Capitală, USR a căzut în intenția de vot, în nici doi ani, de aproape trei ori

În Capitală, USR a căzut în intenția de vot, în nici doi ani, de aproape trei ori

de Ion Alexandru    |   

USR ar obține, dacă ar fi duminică alegeri locale în Capitală, un scor de aproape trei ori mai mic decât la scrutinul din 27 septembrie 2020, când formațiunea progresistă s-a clasat pe locul al doilea, după PSD. AUR, care a obținut, în urmă cu doi ani, un scor sub un procent, are o cotă de vot de 14 la sută.

PMP, partidul asociat cu imaginea lui Traian Băsescu „Petrov”, se află, încă, deasupra pragului electoral, în București, în ciuda scandalurilor în care este implicat atât fostul președinte, cât și apropiații acestuia. Iar trei dușmani politici ai anilor trecuți, care controlează fiecare câte un partiduleț – Victor Ponta, Ludovic Orban și Liviu Dragnea – au scoruri identice – 2%.

Este vorba despre ultimul sondaj realizat de CURS, în perioada 7 – 17 iunie 2020, prin care a fost sondată intenția de vot a bucureștenilor, în cazul în care duminică ar fi alegeri locale. Fiind o întrebare care vizează direct partidul cu care ar vota cei intervievați, comparația dintre răspunsurile acordate și rezultatele ultimelor alegeri pentru Consiliul General al Municipiului București și pentru consiliile locale ale celor șase sectoare, din 27 septembrie 2000, este mai mult decât spectaculoasă.

Cel mai interesant traseu îl cunoaște formațiunea USR, condusă astăzi, interimar, de Cătălin Drulă. USR l-a susținut, în 2020, pentru funcția de primar al Capitalei, pe Nicușor Dan și a obținut două fotolii de primar de sector – Clotilde Armand, la Sectorul 1 și Radu Mihaiu, la Sectorul 2. Activitatea acestor aleși, în ultimii doi ani, a condus la o intenție de vot, în 2022, pentru USR, de 10 la sută.

Comparativ, la alegerile pentru Consiliul General al Capitalei din 2020, USR s-a situat al doilea, după PSD, cu un scor de 26,98 la sută. Iar media pentru cele șase consilii locale de sector a fost de 25,76 la sută. USR a pierdut, în nici doi ani, în București, între 15,74 și 16,89 de procente.

AUR, pe locul trei în Capitală

În schimb, formațiunea AUR a crescut la un procent de 14 la sută în Capitală, conform sondajului CURS, în condițiile în care, la alegerile pentru Consiliul General din septembrie 2020, partidul a avut un scor de 0,87 la sută. AUR a avut candidați la patru dintre cele șase consilii locale de sector, o medie de 1,38 la sută. Creșterea AUR este, în 2022, de 12,62 – 13,13 procente.

O surpriză destul de consistentă a acestui sondaj constă în faptul că Partidul Mișcarea Populară (PMP), fondat de Traian Băsescu, ar trece și de această dată pragul electoral, în ciuda declarării definitive de către ÎCCJ a fostului președinte ca turnător la fosta Securitate și în pofida scandalurilor penale care îi au ca protagoniști pe fata cea mare, Ioana Băsescu, și pe apropiata lui „Petrov”, Elena Udrea. Conform CURS, PMP ar obține 5% la București. În 2020, Traian Băsescu a fost votat, pentru funcția de primar general, de 10,99 la sută din alegători, iar la Consiliul General, PMP a obținut 7,82 la sută din voturi. Media voturilor la sectoare a fost de 7,27 la sută. Partidul lui Băsescu a pierdut, așadar, în ultimii doi ani, între 2,72 și 2,82 la sută din intenția de vot.

Social-democrații și liberalii domină intenția de vot

Rivale la alegerile din septembrie 2020, dar, acum, aliate la guvernare, PSD și PNL domină topul în București. Social-democrații ar obține, dacă duminică ar avea loc alegeri, un scor de 33 la sută. În 27 septembrie 2020, la Consiliul General al Municipiului București a obținut un scor de 32,37%, clasându-se pe primul loc în CGMB. Media pe sectoare, la ultimele alegeri, pentru PSD, a fost de 30,45%, astfel încât social-democrații cunosc o creștere în intenția de vot cuprinsă între 0,63 și 2,55 la sută.

PNL a obținut, în 2020, la votul pentru Consiliul General un scor de 19,31 la sută, clasându-se pe poziția a treia. Iar media pentru cele șase consilii locale de sector a fost de 18,47 de procente. Astfel, formațiunea condusă de Nicolae Ciucă a crescut în intenția de vot, la Capitală, cu 2,69 – 3,53 de procente

Ponta, Orban și Dragnea împart, în mod egal, un electorat de 6 la sută

O surpriză și mai mare furnizată de sondajul CURS o reprezintă scorurile pe care le-ar obține, dacă duminică ar fi alegeri locale în București, partidele care nu ar reuși, conform cercetării sociologice citate, să treacă pragul electoral.

Iar aici intră, printre altele, trei formațiuni, dintre care două proaspăt înființate și alta care nici la alegerile precedente nu a excelat la urne. Avem Pro România, formațiune condusă de ex-președintele PSD Victor Ponta, cotată cu un scor de 2 la sută. Pro România are, practic, același scor în intenția de vot cu partidul Forța Dreptei, înființat de curând de ex-președintele PNL Ludovic Orban. Iar ambele formațiuni au exact același scor cu partidul fostului președinte PSD, inamic politic al celorlalți doi, Liviu Dragnea. Este vorba despre APP (Alianța Pentru Patrie).

Sondajul citat a fost realizat în București, pe un eșantion de 1.005 respondenți, prin metoda CATI, având o marjă de eroare de +/- 3,1 la sută și un nivel de încredere de 95 de procente.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri