Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce cred companiile despre ieșirea din criza economică generată de pandemie

Ce cred companiile despre ieșirea din criza economică generată de pandemie

Circa 46% dintre companiile din România spun că nu sunt afectate de criza economică, iar 60% consideră că în acest an se vor redresa și vor ajunge la nivelul la care se aflau înaintea pandemiei, arată raportul Randstad România HR Trends 2021.

Totodată, 15% dintre angajtori vor creşte salariile mai mult decât inflaţia, iar cele mai multe angajări se vor face în IT, vânzări şi producţie.
Cu toate acestea, doar 25% dintre societăți se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în actualul an, în scădere abruptă faţă de 2019, când ponderea companiilor care afirmau acest lucru era de 70%.

Peste 40% cred că incertitudinea economică reprezintă o ameninţare majoră pentru afacerea lor, 4% se tem de faliment, iar 2% sunt îngrijoraţi că nu efectua plăţile la timp.

Ca măsură de redresare a afacerii, 43% dintre companii au un plan de restructurare temporară. Principalele trei elemente cheie pentru atragerea talentelor de top sunt aceleaşi din 2019: pachetul salarial competitiv este elementul decisiv, cu o scădere în pondere de la 77% la 67%, securitatea locului de muncă a crescut de la 47% la 59%, iar existenţa unui plan de carieră, de la 34% la 45%.

60% raportează că salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat în timpul pandemiei, iar 30% arată că acestea au crescut. Doar 4% au raportat reduceri salariale, începând cu martie 2020 și pentru 2021 numai 1% se aşteaptă la acest lucru.

Numărul companiilor care oferă asigurări medicale şi program de lucru flexibil a crescut față de 2019, cel mai probabil sub influenţa efectelor pandemiei.
84% dintre respondenţi se aşteaptă să continue munca la domiciliu și după încheierea crizei, iar 71% vor să implementeze modele hibride, de lucru la distanţă şi la birou.

Aproape 50% vor începe să angajările în următoarele şase luni, iar 30% intenţionează mențin numărul de angajaţi la acelaşi nivel până când economia şi afacerile vor creşte.

Raportul a fost efectuat pe 201 de companii din România, din diverse industrii, printre care 65% multinaţionale, 25% naţionale și 11% locale. Organizaţiile care angajează peste 500 de persoane reprezintă 32% şi peste jumătate dintre respondenți lucrează în resurse umane.


 

Subiecte în articol: companii criza economica redresare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri