Jurnalul.ro Timp liber Ce importanță au jocurile în viața copilului?

Ce importanță au jocurile în viața copilului?

Joaca reprezintă unul dintre elementele esențiale pentru dezvoltarea creierului uman, încă din primele câteva luni de viață.

Chiar dacă un adult vede doar un bebeluș care pune un cub de jucărie peste alt cub, în universul interior al infantului se întâmplă o mulțime de lucruri. Acesta învață activ despre gravitație, spațiu și forme, dezvoltându-și în același timp motricitatea și precizia.

https://www.pexels.com/photo/person-in-yellow-and-white-pajama-pants-3622561/ 

Acesta este doar un simplu exemplu de joacă aparent nesemnificativă, care ascunde totuși procese complexe de învățare și de creștere.

Așadar, dacă ai un copil sau plănuiești să ai unul în viitor, iată ce trebuie să știi despre joacă și rolul ei primordial în dezvoltarea acestuia!

1. Stimularea insuficientă a creierului prin joacă în primii ani de viață poate impacta negativ sănătatea copiilor

Pentru a înțelege cât de importantă este joaca în viața copilului tău, te poți uita la statistici. Acestea arată că 80% din dezvoltarea creierului are loc până la vârsta de trei ani. Apoi, 90% din aceasta se întâmplă până la cinci ani.

O stimulare insuficientă a creierului în acești primi ani de viață se traduce prin efecte negative pe termen lung. Abilitățile cognitive ale celui mic pot fi inhibate, iar sănătatea sa mentală poate avea și ea de suferit.

De aceea, este esențial să investești timp și energie în activitățile celui mic, să îi permiți exprimarea liberă și joaca nestructurată, încă din primele luni de la naștere.

2. Joaca este liantul între micuț și mediul înconjurător

Prin joacă, micuțul învață enorm despre lumea înconjurătoare. Acesta explorează felul în care funcționează gravitația, fără să poată procesa încă mental acest concept. Prin intermediul jocului cu diverse obiecte atunci când este bebeluș, el descoperă că acestea cad dacă le dă drumul din mână.

De asemenea, el face cunoștință cu fenomenul cauză-efect atunci când descoperă că unele jucării fac sunete dacă le apasă sau le mișcă în anumite feluri.

Astfel, jucăriile reprezintă instrumente valoroase de învățare, ce formează o bază solidă pentru experiențele viitoare.

3. Prin joc, copilul asimilează mai ușor noțiuni elementare

Unii părinți încearcă să își învețe copiii să efectueze socoteli vorbindu-le despre cifre sau învățându-i să numere cu ajutorul degetelor. Deși aceste metode pot funcționa, cea mai rapidă și cea mai plăcută cale de a-i învăța pe prichindei noțiuni elementare este joaca.

De exemplu, poți găsi jocuri de matematică pentru copii, special create pentru a le stimula interesul micuților și pentru a-i face să înțeleagă mai ușor cum funcționează adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea, dar și gruparea obiectelor pe categorii și forma de înșiruiri.

Jocurile sunt disponibile într-o gamă diversă de variante, de la cele pe bază de mici figurine numerotate, până la cuburi, seturi de forme geometrice pentru învățarea conceptelor precum fracție dintr-un întreg, înșirurile crescătoare și descrescătoare și așa mai departe.

Tot ce trebuie să faci este să alegi jocurile în funcție de vârsta și de nivelul micuțului tău.

4. Joaca îl învață pe cel mic abilități esențiale pentru viață

Încrederea în sine, curiozitatea, reziliența, independența, puterea de concentrare, atenția și rezolvarea rapidă a problemelor sunt abilități primordiale pentru un adult sănătos și de succes.

Toate acestea se învață cel mai bine prin joacă. Prichindelul tău va deprinde aceste skill-uri timpuriu, dacă îi sunt oferite jucării educative precum puzzle-uri sau jocuri stimulează creativitatea. De exemplu, câteva păpuși sau jucării din pluș îl pot încuraja pe copil să inventeze jocuri de rol, conversații interesante și simulări de interacțiuni din viața reală.

5. Unele tipuri de joacă dezvoltă armonios corpul și abilitățile fizice

Joaca nu presupune doar învățare a unor concepte teoretice și dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale. Anumite tipuri de joacă vor contribui enorm și la dezvoltarea fizică a celor mici.

De exemplu, mersul pe bicicletă, role, skateboard, trotinetă sau patine dezvoltă echilibrul, coordonarea, orientarea în spațiu și rezistența la efort. Apoi, jocurile cu mingea sau alte accesorii pot încuraja lucrul în echipă, viteza de reacție și precizia în mișcare.

Acestea fiind spuse, în cazul în care ai deja un micuț sau ai de gând să faci un copil, ia în serios joaca și fă-o parte din viața acestuia. Este cel mai util lucru pe care îl poți face pentru el, mai ales în primii ani de viață.

 



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri