Jurnalul.ro Ştiri Observator CE propune facilitarea voluntariatului transnațional al tinerilor

CE propune facilitarea voluntariatului transnațional al tinerilor

Comisia Europeană a adoptat prima inițiativă în cadrul Anului european al tineretului 2022.

 Instituția a publicat joi o recomandare pentru a facilita voluntariatul transnațional al tinerilor în cadrul Corpului european de solidaritate sau al altor programe la nivel național.

Potrivit unui comunicat al CE, oferind soluții la obstacolele rămase în calea mobilității pentru voluntariat, propunerea abordează lecțiile învățate în timpul pandemiei de COVID-19 și în cadrul punerii în aplicare a Corpului European de Solidaritate, care își va sărbători cea de-a cincea aniversare în 2022.

„Începând cu 2017, zeci de mii de tineri europeni au contribuit la schimbare prin participarea la proiectele de voluntariat și de solidaritate ale Corpului European de Solidaritate. Prin recomandarea publicată astăzi, sprijinim și facilităm în continuare voluntariatul în rândul tinerilor, astfel încât un număr și mai mare de tineri să promoveze solidaritatea și să aducă speranță în Europa și în lume”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european.

Comisia invită astfel statele membre să se asigure că accesul la activitățile de voluntariat transnațional reprezintă o posibilitate reală pentru toți tinerii, inclusiv pentru cei cu mai puține oportunități,
să ia în considerare măsuri care să contribuie la dezvoltarea unui cadru legislativ și de punere în aplicare adecvat și clar pentru sănătatea, siguranța și securitatea participanților la activități de voluntariat transnațional, să ofere informații și să crească gradul de conștientizare cu privire la drepturile voluntarilor.

De asemenea, țările sunt invitate să să crească gradul de conștientizare cu privire la beneficiile activităților de voluntariat transnațional, prin activități de informare, orientare și de intervenție de proximitate, să sprijine activitățile de voluntariat care aduc o contribuție semnificativă la abordarea provocărilor legate de climă și de mediu și să exploreze noi tendințe și dimensiuni și formate alternative de voluntariat, cum ar fi voluntariatul digital și intergenerațional.

Comisia este pregătită să sprijine punerea în aplicare a recomandării prin mecanismele și instrumentele de cooperare ale Strategiei UE pentru tineret și prin programele pentru tineret ale UE, cum ar fi Erasmus+ și Corpul european de solidaritate. Comisia va facilita învățarea reciprocă și schimburile de experiențe între statele membre și partenerii relevanți, prin dezvoltarea de bune practici în ceea ce privește voluntariatul digital și cel intergenerațional și prin promovarea oportunităților de voluntariat și oferirea de informații cu privire la acestea prin Portalul european pentru tineret.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Comisia Europeana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri