Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce se intampla in Ucraina? De ce a fost arestat Saakasvili?

Ce se intampla in Ucraina? De ce a fost arestat Saakasvili?

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, fost guvernator al regiunii Odessa, dar devenit, intre timp, un opozant vehement al puterii de la Kiev, in special al presedintelui Petro Porosenko, a carui destituire o reclama, a fost arestat vineri seara la Kiev de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Cu cateva zile inainte, mai precis marti, el a fost smuls, practic, din mainile organelor de ordine de simpatizantii lui, care au ridicat o tabara de corturi in capitala ucraineana.

 

Saakasvili a fost ridicat din locuinta unuia dintre sustinatorii lui si dus într-un centru de detenţie temporară. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutsenko, a anuntat ca fostul lider georgian, in varsta de 49 de ani, care militeaza, de asemenea, impotriva coruptiei, este acuzat de tentativa de organizare a unei lovituri de stat cu sustinerea Rusiei. Interesanta abordare, avand in vedere ca, de-a lungul carierei sale de politician, Saakasvili s-a numarat printre cei mai aprigi critici ai Moscovei, in special ai presedintelui Vladimir Putin.

O atitudine considerata de Occident drept extrem de curajoasa, pentru care a si fost laudat, de altfel, si sustinut in actiunile sale impotriva Kremlinului inclusiv de NATO. Acum insa, Saakasvili ar putea ajunge fie in arest la domiciliu, cu bratara electronica, fie in arest preventiv pentru 60 de zile.

De precizat ca acasa la el, in Georgia, tara pe care a condus-o aproape un deceniu, Saakasvili, un reformator carismatic ajuns la putere in 2003, este acuzat de justita de la Tbilisi pentru "abuz de putere", care a solicitat, de altfel, extradarea fostului sef al statului. In Ucraina, unde a gasit adapost dupa ce a intrat in dizgratia poporului sau, Saakasvili a detinut functia de guvernator al importantei regiuni Odessa din mai 2015 pana in noiembrie 2016, cand a demisionat, acuzandu-l pe preşedintele Poroşenko, că îi 'jefuieşte' pe ucraineni.

De atunci, relatiile dintre cei doi oameni politici s-a deteriorat cu rapiditate. Poroşenko i-a retras în iulie 2017 cetăţenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakaşvili îşi pierduse deja şi cetăţenia georgiană. Tot cu ajutorul susţinătorilor săi, el a reuşit în luna septembrie să intre în Ucraina din Polonia.

La inceputul lunii noiembrie, Saakasvili anunta ca este pregatit sa demareze in 3 decembrie o procedura de demitere a presedintelui Porosenko. "Sunt gata sa mor pentru Ucraina!", a lansat el dupa o prima incercare nereusita de arestare. "Viata mea va apartine", a continuat el adresandu-se simpatizantilor. Aflat acum dupa gratii, Saakasvili a anuntat, prin avocatul sau, ca a inceput o greva a foamei pe termen nelimitat.

In acest context, deputatul ucrainean Iuri Derevianko, unul dintre liderii "Miscarii noilor forte", a declarat ca, in pofida retinerii lui Saakasvili, marsul de duminica pentru destituirea lui Porosenko va avea loc. "Este un mars impotriva a ceea ce se intampla acum in Ucraina", a spus deputatul. De cealalta parte, Porosenko s-a aratat dispus sa apeleze la experti internationali pentru ancheta privind finantarea rusa a actiunilor fostului presedinte georgian.

"Nu exclus o astfel de posibilitate, atragerea de experti, cererea unei experitze speciale, inclusiv din partea unor organizatii internationale, pentru a intari increderea" intre parti, a explicat liderul de la Kiev. "Saakasvili trebuie sa raspunda in fata anchetatorilor si a opiniei publice pentru acuzatiile care ii sunt aduse. Daca nu raspunde, inseamna ca acuzatiile sunt bine fondate", a continuat Porosenko.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri