Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce spun oficialii de la Phenian despre unificarea celor două Corei

Ce spun oficialii de la Phenian despre unificarea celor două Corei

Media oficiale din Coreea de Nord au subliniat luni că viitoarea reunificare cu Coreea de Sud trebuie să se bazeze pe principiul independenţei naţionale şi al respingerii oricărei interferenţe din afară, relatează Xinhua. 

"Menţinerea principiului independenţei naţionale este vitală pentru destinul naţiunii coreene şi perspectivele relaţiilor intercoreene", a punctat un comentariu publicat în oficiosul Partidului Muncitoresc, Rodong Sinmun. "Reunificarea naţională este, în esenţă, cauza reconectării arterei naţiunii coreene care a fost tăiată în nord şi sud din exterior. Chestiunea reunificării naţionale nu poate fi reglementată niciodată dacă depinde de factori externi, care au fost principalii arhitecţi ai divizării coreene şi principalul obstacol în calea reunificării", a conchis publicaţia. 

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit la 27 aprilie, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare "completă" a Peninsulei Coreene, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic, la Linia de demarcaţie militară care divizează peninsula. Conform comunicatului comun publicat la finalul summitului, cele două Corei vor încerca în acest an să pună permanent capăt războiului, la 65 de ani după conflictul care s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri