Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să ai în vedere înainte să-ţi deschizi propria afacere

Ce trebuie să ai în vedere înainte să-ţi deschizi propria afacere

Chiar dacă suntem în plină criză sanitară, oportunităţile de business încă există pentru cei care vor să urmeze calea antreprenoriatului. Dacă ai o idee de afaceri şi te gândeşti să îţi deschizi propriul tău business, iată ce ar trebui să iei în considerare înainte de a începe orice procedură formală.

Fă o cercetare aprofundată

Înainte să te duci să depui actele de înfiinţare a firmei, este indicat să faci o cercetare amănunţită a domeniului în care vrei să activezi. Studiază concurența şi stabileşte foarte clar ce anume face afacerea ta să se diferenţieze şi să iasă în evidenţă. De asemenea, citeşte orice analiză previzională despre viitorul domeniului sau industriei în care vrei să intri pentru a-ţi putea determina, la momentul potrivit, riscurile.

Stabileşte-ţi audienţa

Gândeşte-te bine la ținta ta demografică. Acest public va fi elementul cheie în fiecare decizie pe care o vei lua. Este foarte important să înţelegi cine are nevoie de produsul sau serviciul tău şi acest aspect te va ajuta foarte mult atât în planul de business, cât şi în viitoarele  strategii de marketing și vânzări. Primul lucru care trebuie stabilit este dacă afacerea ta se va adresa consumatorilor (B2C) sau altor companii (B2B). Nu poţi obține profit fără să-ţi cunoşti clienţii şi fără a-i transforma într-o prioritate.

Calculează investiţia

Pentru a te lansa în afaceri e nevoie de bani atât la început cât şi pe parcurs. În cazul în care vei simți că te împotmoloeşti la un moment dat, te poţi baza pe un credit pentru IMM-uri, care poate fi o soluţie rapidă şi eficientă. Discută cu banca ta despre strategia de rambursare şi ia în calcul şi varianta în care afacerea ta nu este un succes imediat.

Informează-te cu privire la taxe şi impozite

Ca să îţi poţi construi un plan de afaceri operaţional şi eficient trebuie să fii bine informat cu privire la codul fiscal şi legislaţia conexă. Dacă nu ai timpul şi răbdarea necesare, poţi apela la serviciile unui consultant care îţi poate oferi toate informaţiile de care ai nevoie şi care te poate ajuta să identifici formula în care afacerea ta poate funcţiona optim.

Riscurile

Nu pleca la drum fără să faci o analiză a riscurilor pe care ţi le asumi deschizând o nouă afacere. Asta nu înseamnă să fii pesimist, ci realist. Fii onest cu tine însuţi în ceea ce priveşte riscurile pe care le comportă situaţia ta specifică şi, dacă există şi alţi parteneri sau investitori, nu le prezenta situaţia într-o lumină mai favorabilă decât este cazul. Recunoscând riscurile implicate, vei putea lua decizii mai bune.

Fă-ţi un plan de business

Planul de business este ca o hartă care te va ajuta să ajungi acolo unde îţi doreşti. Un plan bun va pune în evidenţă fiecare pas pe care trebuie să îl faci ca afacerea ta să devină un succes, aşa că este important să-i acorzi o atenţie deosebită. Acest document nu numai că va pune în evidenţă obiectivele de business ale firmei tale, dar te va ajuta să atragi alţi investitori şi chiar angajaţi de top cu o bună pregătire profesională.

Momentul potrivit

O afacere bună care nu e lansată la momentul potrivit poate să întâmpine mai multe dificultăţi decât ţi-ai dori. Teoretic, ar fi recomandat să-ţi lansezi afacerea într-un moment în care economia naţională este stabilă, dar, aşa cum probabil ţi-ai dat seama, crizele pot scoate la iveală noi necesităţi ale consumatorilor sau utilitatea unui anume tip de serviciu. Aşadar, dacă produsul sau serviciul pe care afacerea ta îl oferă este deosebit de util într-un moment social sau economic dificil, atunci, pentru tine, acesta este momentul potrivit.

 

Să îţi deschizi o afacere pe cont propriu poate fi o mare aventură, dar una cu final fericit, dacă iei în considerare aceşti paşi premergători foarte importanţi.

 

Sursa foto: Pexels.com

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri