Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cel mai bun antibiotic natural îl găsim în grădinile cu flori

Cel mai bun antibiotic natural îl găsim în grădinile cu flori

Condurul doamnei, un antibiotic natural şi un deliciu culinar (planta fiind comestibilă), dar şi un favorit al albinelor, este cunoscută mai ales ca plantă ornamentală. 

Tropaeolum majus este o plantă cu flori din familia Tropaeolaceae, originară din America de Sud. Despre pârtiile din Anzii peruvieni se spune că sunt habitatul natural al acesteia, fiind întâlnită mai ales în Chile şi Peru, unde se găsesc 80-90 specii. Habitatele se întind din zona de coastă urcând până la până la 3.000 de metri, deasupra nivelul mării. A fost adusă în Europa prin secolul al XVII-lea. 

Planta, agăţătoare, are o creştere surprinzător de luxuriantă şi continuă să crească şi să înflorească pe tot parcursul verii. Îi prieşte un sol bogat şi este adesea găsită pe grămezi de compost. Tulpinile sale de obicei nu se ridică în poziţie verticală, stau aproape de sol. 

Florile sunt mari, galbene sau portocaliu spre roşu, şi reprezintă un aspect inedit al plantei. Asimetrice şi frumos pintenate, au un diametrul de 2,5-6 cm, cu câte cinci petale, opt stamine, potrivit www.anthromed.org. Culorile petalelor sunt strălucitoare, iar cele două, superioare prezintă, ocazional, striuri de culoare închisă spre centru. 

Fructul are doi centimetri lungime şi este tri-segmentat, fiecare segment cuprinzând o sămânţă de 1-1,5 cm lungime. Seminţe de Tropaeolum conţin un ulei gras neobişnuit cu un conţinut deosebit de ridicat de acizi graşi nesaturaţi, care sunt produşi în principal de plantele din regiunile mai reci ale globului. 

De la planta suculentă, cunoscută la noi şi sub denumiri ca: bobidragi, caneluţă, teţine, se folosesc părţile aeriene, care conţin tropeolinozida ce liberează izotiocianat de alil, dar şi rădăcina. Mai conţine vitamină C şi are proprietăţi antiseptice, stimulante, expectorante şi diuretice. Orice parte a plantei se recoltează în timpul sezonului de creştere. 

În medicina tradiţională se realizează preparate din rădăcină, care au efect benefic asupra vaselor de sânge. Datorită conţinutului de uleiuri esenţiale rădăcina îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi alimentarea cu sânge a muşchiului inimii. 

De asemenea, pot fi folosite atât frunzele, cât şi fructele în scop culinar. Frunzele pot fi folosite în salate, având un gust piperat, seminţele sunt de asemenea comestibile şi pot fi folosite pe post de substitut pentru capere. 

Extractul din plantă este cunoscut pentru efectele sedative precum şi pentru proprietăţile antibiotice remarcabile - este puternic şi cu acţiune rapidă. De la începutul anilor 1950, s-a dovedit a fi foarte eficient în tratamentele pentru infecţia bacteriană, în special, care afectează pielea, tractul urinar, respirator şi digestiv. De asemenea, este un tratament eficient pentru infecţiile fungice, cum ar fi Candida. 

Ceaiul este util şi eficient în cazul pacienţilor febrili. 

Planta se foloseşte ca antiscorbutic, antiemfizematos, antifungic, antiseptic, antiviral şi antibacterian cu proprietăţi excelente de dezinfectant, expectorant, în bronşite cronice. Tinctura este mai eficientă decât planta proaspătă, în cazul căreia este necesară realizarea infuziei pentru a obţine rezultate optime, potrivit middlepath.com.au. 

Asupra scalpului are efect tonic şi acţionează împotriva căderii părului. 

Sub formă de tinctură are efect cardio-tonic şi efect diuretic, ajută la scăderea nivelului colesterolului şi în tratamentul diabetului zaharat. De asemenea, este eficient în tratarea tulburărilor hepatice, a pietrelor la rinichi şi a bolilor de piele. 

Planta conţine glucozinolat, care reprezintă moleculele de bază ale substanţelor ce cresc rezistenţa oamenilor la cancer. Aceasta poate ajuta şi în tratarea răcelilor şi a gripei. Uleiurile din plantăm conţin carotenoide şi flavonoide - compuşi care s-au dovedit a stimula sistemul imunitar şi a proteja împotriva carcinogenilor. 

Utilizările externe includ tratarea petelor faciale şi folosirea sub formă de cataplasmă aplicată pe piept în congestie bronşică şi tuse şi ca un excelent antiseptic în tratarea rănilor şi a erupţii cutanate. La nivelul pielii acţionează cu succes în acnee şi împotriva excesul de sebum. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri