Respectarea legii
Există asigurări obligatorii și asigurări opționale. Diferența dintre acestea este că primele sunt impuse de lege, iar omiterea acestor obligații se sancționează. Logica pentru care unele asigurări sunt obligatorii pleacă de la incidența situațiilor în care sunt necesare despăgubiri și/sau costuri pentru reparații, sume fiind transferate în responsabilitatea asigurătorului care acoperă, în caz de necesitate, cheltuielile cu scopul ca păgubitul să primească despăgubirea cuvenită, indiferent de valoarea acesteia.
Concret, în cazul autovehiculelor, polița de asigurare pentru accidente reprezintă garanția că daunele pe care un șofer le-ar putea produce vor fi acoperite. Deținerea poliței te pune în legalitate, previne amenzile usturătoare în cazul în care nu o deții sau nu mai este valabilă și, poate cel mai important, de scutește de stres și de obligația de a plăti din propriul buget daune. Toate aceste beneficii funcționează și atunci când optezi pentru un RCA ieftin online. În acest caz, trebuie doar să fii atent să actualizezi constant polița și să dovedești responsabilitate atunci când te afli la volan.
Te protejează când ești victimă
Modul în care funcționează asigurările variază în funcție de tipul lor. Dacă în cazul asigurărilor pentru locuință acestea acoperă o categorie de daune, în cazul asigurărilor pentru mașini de tip RCA funcționează pentru acoperirea daunelor produse unei alte persoane și implicit și pentru tine, atunci când ești în poziția de victimă.
Sumele plătite pentru polițele de asigurare îți oferă susținere în caz de necesitate și se întorc înzecit la tine atunci cât apare o situație critică, prin asigurările realizate de terți. Astfel, se formează o plasă de siguranță pentru situațiile limită, indiferent că este vorba despre mașină, casă sau sănătate.
Un alt aspect important este că, în cazul polițelor RCA, acesta sunt valabile pe tot teritoriul României, în toate statele Uniunii Europene, dar și în Spaţiului Economic European. Este bine de știut că asigurările de răspundere civilă sunt valabile și pe tot teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene. Acestea acoperă atât daunele materiale, cât și prejudiciile care nu au caracter patrimonial (vătămări corporale, deces), dar și eventualele cheltuieli de judecată rezultate în urma unui proces civil.
Crește responsabilitatea personală
Toate tipurile de asigurări impun o serie de condiții celor asigurați, după cum niciuna dintre soluțiile de acest tip nu acoperă lipsa de responsabilitate personală.
În cazul locuințelor, de exemplu, valoarea unei asigurări va fi direct proporțională cu valoarea imobilului și a bunurilor, ceea ce este în logica firească, dar va crește în cazul celor aflate în zone cu risc de inundații, pentru a compensa expunerea pe care o presupune o astfel de amplasare.
Pentru asigurările destinate vehiculelor, există sistemul bonus-malus, care oferă șoferilor responsabili, care nu au un istoric de evenimente rutiere, prime de asigurare mai mici. Evaluarea se face în funcție de daunele constatate într-o anumită perioadă de timp, astfel că valoarea primei de asigurare poate fi redusă, ca bonus, sau majorată, ca penalizare. Aceasta are ca efect creșterea responsabilității personale, ceea ce în esență duce la limitarea incidentelor care pot implica acordarea despăgubirilor.
Ce să iei în considerare când faci o asigurare
Sunt mai multe criterii pe care este util să le iei în calcul când alegi un asigurător sau altul, indiferent de tipul asigurării pe care o închei, dar acestea sunt de departe cele mai importante:
- renumele asigurătorului - legea impune o serie de condiții de solvabilitate pentru asigurător, dar pot fi luate în calcul și experiențele personale anterioare;
- valoarea maximă a despăgubirilor care sunt acordate - poate fi impusă de dispoziții legale, general valabile sau poate depinde de valoarea și contextul bunului asigurat;
- condiții suplimentare care sunt luate în calcul de asigurător la plata despăgubirii;
- condiții suplimentare referitoare la valoarea poliței - de exemplu, pentru primele de asigurare RCA sunt luate în calcul vârsta șoferului, tipul și marca autovehiculului, capacitatea cilindrică, județul sau localitatea în care locuiește șoferul autovehiculului, bazate pe statistici de risc ridicat sau redus.
Departe de a fi o practică a lumii moderne, primele forme de asigurare datează de acum aproape 4000 de ani și sunt menționate în Codul lui Hammurabi, prin plata unor sume modice, adiționale pentru o marfă care urma să fie transportată, tocmai pentru avantajul și beneficiul de a fi o sursă de liniște și siguranța în fața situațiilor neprevăzute.
Sursa foto: Shutterstock.com