Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Certificatele verzi încing facturile la energie

Certificatele verzi încing facturile la energie

de Adrian Stoica    |   

Până în anul 2022 impcactul certificatelor verzi în factura la energia electrică ar urmă să se majoreze cu până la 45%. Asta ar însemna că de la 55,3 lei/MWh, cu TVA, un consumator casnic ar trebui să achite în 2022 suma de 81 lei/MWh pentru susţinerea schemei de sprijin a energiei produse din surse regenerabile.

Prevederea este inclusă în proiectului de lege pentru modificarea şi aprobarea Ordonanţei OUG 24/2017 referitoare a energia regenerabilă care a fost adoptat în această săptămână de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, şi urmează să fie trimisă la promulgare.

Impactul va creşte treptat

Potrivit noilor prevedere referitoare la certificatele verzi , impactul mediu la consumatorul final va fi de maxim 11,7 euro/MWh în anul 2018, de 12,5 euro/MWh în anul 2019, de 13 euro/MWh în anii 2020 și 2021 și de 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022. În prezent, impactul certificatelor verzi asupra unui MWh este de aproximativ 10 euro, fără TVA. Aceste valori sunt maximale şi ele urmează să fie aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care însă poate decide să aprobe valori mai mici. În cazul în care va merge pe varianta maximală, în 2022  impactul certificatelor verzi în factura consumatorului va înregistra o creştere de 45% faţă de acum.

Urmare a majorării impactului la consumatorul final, cantitatea anuală de certificate verzi absorbită de piață va crește treptat de la circa 15 milioane certificate în prezent la 21 milioane până în 2032.

Certificate sau primă fixă

În paralel cu sistemul de subvenţionare a producătorilor de energie regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi, noua legislaţie aprobată în Parlament prevede şi introducerea subvenţionării prin intermediul unei prime fixe, producătorii urmând să aleagă între cele două variante. Aceasta înseamnă că pentru energia electrica livrată în reţea producătorul va primi o sumă fixă pe lângă preţul pe care îl obţine din vânzarea energiei în piaţă, pe toată durata de utilizare a capacităţii.

 

Subiecte în articol: certificate verzi facturi energie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri