Jurnalul.ro Ştiri Externe China și Rusia bat SUA în apărarea spațială

China și Rusia bat SUA în apărarea spațială

de Şerban Mihăilă    |   

Americanii sunt pe punctul de a pierde avantajul semnificativ pe care îl dețineau până nu demult din postura de lideri absoluți ai spațiului. Cu toate că armata SUA continuă să fie cea mai puternică din lume, progresele realizate de China și Rusia în tehnologia militară spațială diminuează rapid decalajul dintre cele două superputeri și americani. Sateliții militari ai SUA au devenit astăzi ținte vulnerabile la atacurile rușilor și chinezilor.

Sateliții militari americani utilizați pentru a avertiza asupra lansării rachetelor inamice sau în vederea poziționării armamentului nuclear sunt vulnerabili la atacurile forțelor armate ale Chinei și Rusiei, care au reușit să eclipseze Statele Unite prin dezvoltarea unor capacități spectaculoase de luptă în spațiu, i-au avertizat experții de la Washington pe membrii Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Mai exact, America se află la o distanță de „peste zece ani” în urmă, în dezvoltarea unui sistem capabil să contracareze progresele realizate de ruși și de chinezi în domeniul armelor antisatelit (ASAT), susține Douglas Loverro, fost adjunct al secretarului Apărării în probleme de politică spațială, într-o informare pentru Comitetul pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, dezvăluie site-ul „Breitbart”. „În timp ce China și Rusia dezvoltă generații de sisteme ASAT în intervale care variază între trei și cinci ani, nouă ne ia peste un deceniu să începem plasarea unui sistem ce poate combate amenințările lor de primă generație. Altfel spus, atunci când este vorba despre avertizarea asupra rachetelor strategice și despre centrele de comandă și control pentru situații de criză nucleară, răspunsul pe care SUA îl poate dezvolta pentru amenințările ASAT existente în momentul de față va fi gata aproape de sfârșitul următoarei decade. Între timp, amenințările actuale vor evolua cu încă două generații, iar răspunsul nostru va deveni irelevant”, a avertizat Loverro, dând glas îngrijorării comunității de informații de la Washington.

O grea lovitură pentru Pentagon

Avertismentul este o grea lovitură adusă actualei doctrine militare americane, care consideră „menținerea superiorității spațiale” drept unul dintre principalele obiective ale SUA. Recent, generalii americani au recunoscut că „spațiul a devenit un câmp de luptă” și, încă de la începutul anului, William Carter, expert al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale, i-a avertizat pe congresmeni că Beijingul remontează rapid din avantajul militar deținut de SUA, dezvoltând „capacități cibernetice, arme antisatelit, armament hipersonic și un arsenal bazat pe inteligența artificială și tehnologie cuantică”. Carter a mai declarat că generalii chinezi consideră sateliții drept „călcâiul lui Ahile” al armatei militare. Atât chinezii, cât și rușii par să fi realizat că forțele de la sol ale SUA depind de informațiile primite de la sateliți, iar armata americană poate deveni extrem de vulnerabilă în urma unor lovituri punctuale primite în spațiu. Din această perspectivă, consideră experții militari, armata SUA nu este pregătită încă pentru o confruntare în spațiu cu Rusia și China.

Avantajele noastre în spațiu s-au erodat și vor continua să se erodeze, dacă întârziem să trecem la acțiune”.

Robert Kehler, general american în rezervă

 

Subiecte în articol: aparare spatiala Rusia sua China
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri