Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ciclonul Boris devastator în Europa: Cod Roșu de vreme severă în mai multe țări. Alerte și pentru România

Ciclonul Boris devastator în Europa: Cod Roșu de vreme severă în mai multe țări. Alerte și pentru România

de Redacția Jurnalul    |   

Ciclonul Boris a declanșat o alertă de cod roșu în mai multe țări din Europa, incluzând Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Bosnia și sudul Germaniei. Meteorologii avertizează că acest sistem aduce ploi torențiale, cu cantități de apă cuprinse între 200 și 300 l/mp, însoțite de vânt puternic. Temperaturile vor scădea considerabil, iar în Alpi se așteaptă ninsori.

Ciclonul Boris va ajunge și în România

Ciclonul va afecta și România în acest weekend, însă va avea o intensitate redusă față de ceea ce se întâmplă în alte părți ale Europei. Meteorologii avertizează că sâmbătă vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și grindină, începând cu regiunile vestice și extinzându-se apoi în toată țara. În unele zone, cantitățile de precipitații vor depăși 40 l/mp, ceea ce poate duce la inundații locale.

Răcire accentuată și primele ninsori în Carpați

Pe măsură ce weekendul avansează, temperaturile vor continua să scadă, iar în regiunile montane înalte, inclusiv în Carpați, se așteaptă să apară primii fulgi de nea. Alertele de vreme severă și ploile torențiale vor persista și la începutul săptămânii viitoare, cu un risc semnificativ de inundații în anumite zone din România.

„La momentul acesta avem sisteme active în partea de sud și de centru a Europei, foarte intense de altfel, dar pe măsură ce se apropie de zona țării noastre, mai slăbesc cumva în intensitate. Nu vor fi la fel ca ceea ce am văzut în imaginile anterioare, dar vom avea vremea instabilă sâmbătă în regiunile vestice, apoi se vor extinde în toată țara. Acest lucru însemnând averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, căderi de grindină, vijelii și cantități importante de apă, peste 20-25l/mp, izolat chiar peste 40l/mp”, spune Alina Șerban la Antena 3 CNN.

Cod portocaliu de ploi torenţiale în nouă judeţe, de vineri seara. Cod galben, în peste jumătate din ţară

Potrivit ANM, în județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava este cod portocaliu de ploi torențiale de vineri, de la ora 18, până sâmbătă, la ora 15.

În intervalul menționat vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp.

Instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ vor fi și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei, de vineri, de la ora 18 până sâmbătă, la ora 15.

Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55...65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala, vineri, pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Județele Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța, Tulcea, Ialomița, Ilfov și București sunt singurele care nu sunt sub avertizare de vreme rea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri