Jurnalul.ro Cultură Muzica Cinci zile de jazz în creierii munților

Cinci zile de jazz în creierii munților

de Adi Munteanu    |   

Capetele de afiș la ediția a XX-a sunt trompetistul norvegian Nils Petter Molvær (care va concerta duminică 10 iulie) și percuționistul american Jack DeJohnette (luni, 11 iulie). Considerat un Woodstock european al jazz-ului, timp de cinci zile aici se vor susţine peste 25 recitaluri. Prezentatorul va fi, ca în fiecare an, Florian Lungu.

Peste 5.000 de spectatori sunt aşteptaţi la Festivalul de Jazz de la Gărâna, care a ajuns la a XX-a ediţie. Desfăşurat în Poiana Lupului, în satul din Munţii Semenic, eveni-mentul aduce în faţa publicului, ca în fiecare an, muzicieni foarte importanţi ai genului. Dacă de-a lungul anilor au urcat pe scena de la Gărâna Jan Garbarek, Stanley Jordan, Mike Stern, Steve Hackett, King Crimson, Hiromi, Avishai Cohen, Victor Wooten, Stanley Clarke sau Bela Fleck, şi ediţia 2016 are pe listă invitaţi de calibru, printre care Jack DeJohnette, Nils Petter Molvær sau Kimmo Pohjonen. În total, vor veni la festival peste 50 de muzicieni de pe toate continentele.

Joi, vineri și sâmbătă, jazz european

Ediția din acest an a fost deschisă de Yuri Honing Acoustic Quartet. Yuri Honing este unul dintre cei mai valoroşi saxofo-nişti olandezi. El practică un fusion modern, cu influențe de la jazz-ul clasic până la pop, rock sau chiar folclor euro-pean. Tot aseară a concertat, pentru a doua oară la Gărâna, şi percuționistul suedez Magnus Öström. De această dată el a prezentat noul său album „Parac-hute”, lansat chiar în acest an. Azi avem parte de trei recitaluri foarte interesante, reprezentate de trei mari şcoli jazzistice europene: Wojtek Mazolewski – Polonia, Kari Ikonen – Finlanda, Eyot – Serbia. Sâmbătă, foarte aşteptat este recitalul trioului francez Louis Sclavis (Louis Sclavis – clarinet, Vincent Courtois – violoncel, Dominique Pifarély – violă). Ei promovează un jazz acustic, fără percuții, foarte iubit de publicul de la Gărâna. A treia zi de festival va fi completată de grupul britanic Food şi de chitaristul american Kurt Rosenwinkel.

Duminică, invazie scandinavă

Ca la fiecare ediție a festivalului, jazzul scandinav, „NU Jazz”, este foarte bine repre-zentat. Spre bucuria fanilor genului, la Gărâna revin unii dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai momentului sosiți din nordul Europei. Se aşteaptă un show exploziv de la Kimmo Pohjonen – acordeon. De data asta, însă, Pojhonen vine însoțit de doi muzicieni membri ai legendarului grup King Crimson: Pat Maste-lotto – tobe şi de chitaristul Trey Gunn (Warr Guitar şi Chapman Stick). Unul dintre cei mai mari trompetişti ai momentului, Nils Petter Molvær, considerat de critica de specialitate drept urmaşul lui Miles Davis, revine duminică seara cu un nou proiect, dovadă că i-a plăcut în Semenic. Stilul abordat este, după cum spune chiar el, „un jazz luminos, într-un show de sunet şi lumină”.

Luni, închiderea americană

Probabil cel mai aşteptat recital este cel al lui Jack DeJohnette şi al său trio (Jack DeJoh-nette – tobe, Ravi Coltrane – saxofon şi Matt Garrison – bass), din ultima seară. Considerat în primii zece creatori de jazz ai momentului, DeJohnette este prezent pentru prima oară în România şi este adeptul unui jazz fusion modern. În cei peste 50 de ani de activitate a cântat alături de mari muzicieni ai genului: Miles Davis, Keith Jarrett sau Charles Loyd.

Preţul biletelor variază de la 90 de lei, pentru o seară, până la 400 de lei, pentru toate cele cinci zile de concerte, şi se pot achiziţiona direct de la intrare. La festival se ajunge cu microbuzele din Reşiţa, iar cazarea se face la cort, pensiunile din zonă fiind deja ocupate, rezervate încă de la ediţia de anul trecut. Pentru agrement, există complexul Trei Ape – hoteluri, pensiuni şi restaurante, satul Văliug şi staţiunea montană Semenic.

Subiecte în articol: Festivalul de Jazz de la Gărâna jazz
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri