Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu, despre Strategia Împotriva Traficului de Persoane: Blamarea traficanților nu e suficientă

Ciolacu, despre Strategia Împotriva Traficului de Persoane: Blamarea traficanților nu e suficientă

de Redacția Jurnalul    |   

„Blamarea traficanților nu e suficientă, așa cum nu e suficient să lăudăm de la distanță efortul organizațiilor neguvernamentale. Dimpotrivă. Este momentul sa producem o schimbare reală”, transmite premierul Marcel Ciolacu la lansarea Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

„Îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Știu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicațiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenți. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanților de persoane și sunt exploatate de către aceștia. Semenii noștri, copii, tineri, adulți sau bătrâni, femei sau bărbați, deopotrivă, sunt deturnați de la condiția lor umană pentru interesele josnice ale traficanților. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime și de cei apropiați lor. Numeroase vieți sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

El afirmă că, pentru o bună percepție a amplorii fenomenului, în urma exploatării acestor oameni, câștigul anual al traficanților de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depășește 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state.

„Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziția traficanților pentru organizarea și protecția activităților ilegale desfășurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă, mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umană a oricărei persoane de bună credință. Fenomenul fiind deja acutizat, vremea medaliilor a trecut, iar stoparea lui a devenit o obligație la nivel de bază, primară, dacă pot spune așa, iar responsabilitatea ne aparține nou, tuturor. Din păcate, și România este pe harta traficanților de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele țări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetățeni români sunt identificați anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflați în situație de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează și mai mult”, adaugă premierul.

Potrivit acestuia, în raport cu începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal și organizarea instituțională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operațional, sute de traficanți fiind aduși în fața justiției cât și în ceea ce privește percepția publică asupra fenomenului, iar multe dintre victimele identificate beneficiază de asistența necesară, inclusiv cu aportul organizațiilor neguvernamentale.

„Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanții își diversifică metodele de operare, iar instituțiile statului încearcă să-și adapteze acțiunile, să identifice soluții noi de contracarare. Așa încât, putem afirma că, deși multe lucruri au fost făcute, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună. Acesta este și motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborată noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Propunem un mod de lucru ambițios, care să răspundă nevoilor identificate și să țină cont în mod realist de capacitățile noastre. Suntem optimiști pentru că documentul a fost elaborat împreună cu toți partenerii, instituții și organizații neguvernamentale, cu toții în jurul mesei și ținând cont de recomandările organizațiilor internaționale. El ilustrează obiectivele, angajamentul și determinarea tuturor celor implicați în stoparea acestui fenomen.Nu ne mulțumim să privim către structurile de aplicare a legii si să le cerem oprirea traficului”, potrivit lui Ciolacu.

El afirmă că „blamarea traficanților nu e suficientă, așa cum nu e suficient să lăudăm de la distanță efortul organizațiilor neguvernamentale”.

„Dimpotrivă. Avem o strategie sinergică, avem căi de intervenție și avem parteneriate care ne vor ajuta să combatem acest fenomen. Este momentul sa producem o schimbare reală. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat. Suntem aici, și împreună suntem deciși să schimbăm lucrurile in bine si să vă ajutăm pe voi, cei aflați în prima linie a luptei anti-trafic, fie că vorbim de funcționari ai statului sau membri ai organizațiilor neguvernamentale. Doresc să vă reasigur că Guvernul este un partener real în această luptă care ne îngrijorează pe toți”, încheie Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Marcel Ciolacu trafic persoane
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri