Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi măsuri pentru facturile românilor pregătite de Comandamentul pentru Energie

Noi măsuri pentru facturile românilor pregătite de Comandamentul pentru Energie

de Redacția Jurnalul    |   

Comandamentul pentru Energie s-a reunit vineri pentru a discuta măsurile necesare din cauza caniculei, a anunțat Guvernul. Printre deciziile luate se numără verificarea prețurilor pentru protejarea consumatorilor și continuarea plății sumelor datorate furnizorilor.

Guvernul și instituțiile responsabile, alături de producători, distribuitori și furnizori de energie, vor finaliza un plan cu măsuri imediate și pe termen mediu pentru a asigura necesarul de energie pentru cetățeni și economie, se arată în comunicatul de presă emis după reuniune.

Printre măsurile imediate stabilite de Comandamentul pentru Energie se numără:

  • Creșterea producției de energie, indiferent de sursă;
  • Standardizarea comunicării datelor de măsură a energiei între distribuitori și furnizori;
  • Analizarea mecanismului de formare a prețului de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru a proteja consumatorul final de fluctuațiile de pe piață;
  • Publicarea și actualizarea constantă de către operatorii de distribuție a localităților și zonelor afectate de avarii, inclusiv a duratei estimate pentru remediere;
  • Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare privind stadiul proiectelor de investiții în energie, iar în caz de dificultăți, se vor lua decizii pentru urgentare, a mai transmis Executivul.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța colaborării și accelerării investițiilor în rețeaua națională de transport și în noi capacități de producție și stocare a energiei. „Românii și antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele caniculei. Mă voi implica direct pentru a sprijini investițiile și dialogul cu finanțatorii europeni”, a declarat Ciolacu, adăugând că următorii cinci ani sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului energetic.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat adoptarea unei Strategii energetice naționale după 15 ani. „Aceasta va permite planificarea și prioritizarea investițiilor necesare pentru siguranța energetică națională și asigurarea unor prețuri competitive pentru energie. Am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru sistemul energetic, iar din anul viitor vom asigura mai multă energie și prețuri corecte pentru consumatori și mediul de afaceri”, a precizat Burduja la Antena 3 CNN.

Guvernul a efectuat ultima tranșă de plată, în valoare de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare și plafonare a prețurilor, care va funcționa până în primăvara anului viitor. Consultările între Guvern, instituții, producători, distribuitori și furnizori vor continua pentru asigurarea securității energetice a României.

La reuniune au participat, pe lângă premier și ministrul energiei, vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai ANRE, Consiliul Concurenței, Transelectrica-DEN, OPCOM, Hidroelectrica, Electrocentrale București, Romgaz, OMV Petrom, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Valea Jiului, Electrocentrale Craiova, Nuclearelectrica, Rompetrol Energy, Henro, ACUE, AFEER și SAPE.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri