Jurnalul.ro Cultură COMUNICAT DE PRESĂ din partea Muzeului Național de Artă al României (MNAR)

COMUNICAT DE PRESĂ din partea Muzeului Național de Artă al României (MNAR)

În data de 1 august 2024 în spațiul public au apărut o serie de informații denaturate legate de o situație înregistrată în cursul lunii aprilie 2024 la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

În raport cu acestea prezentăm următoarele: în luna aprilie 2024 un angajat și patru angajate au depus la consilierul de etică al MNAR sesizări de hărțuire morală la locul de muncă.

Aceleași sesizări, la care s-au adăugat sesizările a doi angajați, au fost depuse la Ministerul Culturii. Acesta a solicitat directorului general un punct de vedere care a fost trasmis.

Pentru sesizările depuse la consilierul de etică al MNAR au avut loc în cursul lunii mai 2024 ședințe de conciliere la care a participat și reprezentantul confederației sindicale la care sindicatul din care fac parte persoanele respective este afiliat, unde s-au stabilit o serie de măsuri.

Contrar aspectelor de mai sus, în materialele difuzate de un post de televiziune, preluate apoi și de alte instituții media, se face vorbire despre șapte angajate ale MNAR care au depus plângeri cu caracter de hărțuire sexuală, ceea ce este o denaturare gravă a adevărului conducând la prejudicii de imagine pentru directorul general al MNAR și pentru instituție. Din acest motiv vor fi sesizate Consiliul Național al Audiovizualului și alte instituții abilitate în soluționarea acestor situații.

Readucerea în discuție în spațiul public a sesizărilor soluționate deja în luna mai 2024 se înscrie în situația prezentată în ședința Consiliului de Administrație al MNAR din data de 30 iulie 2024 de către directorul general despre demersurile unor angajați MNAR de mutare a problemelor interne în spațiul public, cu interes în denigrarea conducerii muzeului. Aceste demersuri se fac cu încălcarea contractului colectiv de muncă la nivel de instituție care prevede obligația ca părțile să se consulte și să se informeze reciproc în toate situațiile referitoare la relațiile de muncă.

În luna iunie 2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă București a realizat un control la MNAR în cadrul căruia nu au fost semnalate aspecte legate de încălcarea legislației muncii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri