Mai iuți sau ușor dulcege, în funcție de preferință sau de cultură, murăturile nu lipsesc iarna de pe rafturile cămărilor noastre. Potrivit cumvaplace.ro, fie că alegem să conservăm legume asortate în saramură sau ardei cu varză în oțet, sunt câteva condimente de nelipsit și specifice fiecărei zone.
Rolul condimentelor în procesul de conservare nu este doar acela de a impregna un gust acestora, ci și de a ține departe anumite mucegaiuri sau bacterii. Ca urmare, nu este deloc de mirare că se folosește aproape în toate rețetele usturoi, hrean, mărar și muștar, indiferent de continent.
Iar când spunem în aproape toate rețetele, am găsit, de exemplu, o rețetă de castraveți murați din Egipt, iar condimentele sunt semințe de coriandru, semințe de muștar, boabe de piper negru și frunze de dafin. În ce privește ierburile aromatice, pe primul loc se situează mărarul, dar la fel de bine pot conține mentă, rozmarin sau oregano, pentru că vorbim de influențe mediteraneene.
În România, sigur în funcție de zonă variază și probabil variază de la casă la casă, pe lângă sare și oțet avem la rețeta de bază de obicei căței de usturoi și rădăcini de hrean tăiate, dar și:
- Cimbru
- Mărar
- Dafin
- Boabe de muștar
- Piper boabe negru
Combinațiile de condimente pentru murături din spațiul german includ felii de morcovi și
- Boabe de muștar
- Piper negru boabe
- Semințe de fenicul
- Cuișoare întregi
- Boabe de ienupăr întregi
- Semințe de coriandru
- Ienibahar
- Dafin
În Ungaria, pentru castraveții simpli murați avem cam aceleași condimente ca și la noi, însă pentru rețeta lor specială de mix de legume murate, lucrurile se complică puțin:
- varză verde, mărunțită
- castraveți de mărime medie (aproximativ 10 cm lungime) feliați
- ardei iute mic (iute sau dulce)
- felii de morcovi
- ceapă
- căței de usturoi
- semințe de chimen
- foi de dafin
- mărar proaspăt, tocat
- semințe de coriandru
- ienibahar
- boabe de piper (orice culoare)
- sare
- zahăr
- oțet
La capitolul combinații de gusturi potrivite pentru murături mai putem adăuga chimenul, cu notele sale pământești și calde, se asortează bine cu o varietate de legume murate, inclusiv varză și castraveți.
Usturoiul și ceapa îmbunătățesc aroma, iar ardeiul iute și piperul negru adaugă o notă iute și o senzație de căldură la final. Cât despre mărar… nu ar exista murături fără aroma lui!
Aromele exotice, scorțișoară și cuișoare și chiar cardamom adaugă o notă de dulceață murăturilor noastre, fără a completa neapărat cu zahăr. Parfumurile lor aromatice infuzează saramura, lăsând o amprentă de durată asupra papilelor tale gustative.
Turmericul, de asemenea, vine cu doar cu o culoare puternică pentru saramură, care se imprimă, vag, și în legume, ci și cu o aromă bogată. Se combină foarte bine cu sosurile de muștar pentru conservat, pe model englezesc/indian.