Jurnalul.ro Ştiri Justitie Conducerea Instanței supreme a discutat cu președintele CEDO despre independența justiției

Conducerea Instanței supreme a discutat cu președintele CEDO despre independența justiției

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, a avut o întrevedere cu preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul cărei au fost discutat mai multe teme, printre care şi independenţa justiţiei. 

Raimondi a efectuat o vizită de lucru la sediul Înaltei Curţi, fiind însoţit de Iulian Motoc, judecătorul român la CEDO, şi de grefierul şef al CEDO, Roderick Liddell. 

"Tema centrală a intervenţiei lui Guido Raimondi a fost independenţa justiţiei, în acest context fiind subliniată importanţa dialogului între instanţele naţionale şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, prin jurisprudenţa sa, consacră şi susţine acest principiu ca o componentă de bază a dreptului la un proces echitabil. În cadrul dialogului, au fost abordate mai multe probleme de actualitate privind independenţa justiţiei şi a fost subliniată deschiderea judecătorilor români spre însuşirea şi aprofundarea valorilor şi principiilor consacrate prin jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Judecătorii Instanţei supreme au susţinut necesitatea ratificării cât mai curând posibil a protocolului nr. 16 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, acesta fiind un mijloc extrem de eficient de a da substanţă dialogului dintre jurisdicţiile naţionale şi CEDO şi de a asigura un sistem de justiţie independent", se arată într-un comunicat al Instanţei supreme. 

La întâlnirea cu înalţii reprezentanţi CEDO au mai participat judecători şi magistraţi asistenţi din cadrul Înaltei Curţi şi Simona Marcu, membru al CSM.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri