Corul Madrigal lansează volumul aniversar „Marea Carte a Madrigalului” la Bookfest 2023.
Miercuri, 24 mai, în deschiderea oficială a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va intona imnurile naționale ale României - țara gazdă și Italiei – țara invitată de onoare. De asemenea, Corul Madrigal va susține un recital extraordinar cu lucrări din Renașterea italiană precum și compoziții românești, pe scena Arena, începând cu ora 13:00.
Sâmbătă, 27 mai, ora 13:30, Corul Madrigal invită publicul la lansarea volumului biografic aniversar „Marea Carte a Madrigalului”, semnat de Mădălin Guruianu. Evenimentul se va desfășura la scena Agora din cadrul Bookfest, în prezența autorului Mădălin Guruianu și a lui Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, și va fi moderat de Valentina Băințan, producător TVR Cultural.
Proiectul editorial „Marea Carte a Madrigalului” face parte din seria de evenimente aniversare „Madrigal 60” prin care Corul Madrigal marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă. Volumul rememorează momentele marcante ale ansamblului, de la înființarea acestuia de Maestrul Marin Constantin, în anul 1963, și până în prezent. „Marea Carte a Madrigalului” completează colecția de volume biografice dedicate Corului Madrigal publicate până în prezent: „Corul Madrigal al Conservatorului” (Viorel Cosma – 1971), „Constelația Madrigal – Marin Constantin în dialog cu Iosif Sava” (1988), „Madrigal sau magia sunetelor” (Grigore Constantinescu - 1996) și „Dirijorul Marin Constantin - Portret eseistic” (Viorel Cosma - 2011).
Bookfest 2023 se desfășoară în perioada 24 - 28 mai, la ROMEXPO, Pavilionul B2, iar intrarea este liberă.
Participarea Corului Madrigal la Salonul Internațional de Carte Bookfest se desfășoară în parteneriat cu Asociația Editorilor din România, organizatorul Bookfest și se înscrie în programul aniversar „Madrigal 60”. Programul este derulat pe tot parcursul anului 2023 și marchează 6 decenii de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.