Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditorii contestă datoriile asumate de RADET

Creditorii contestă datoriile asumate de RADET

de Cristian Anton    |   

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare creditor al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București și Primăria Capitalei, acționarul unic al RADET, au contestat în instanță tabelul preliminar de creanțe al Regiei aflate în insolvență, întocmit de administratorul judiciar Rominsolv, controlat de avocatul Gheorghe Piperea. Contestațiile au fost înregistrate la Tribunalul București pe 17 ianuarie, respectiv 23 ianuarie. ELCEN, aflată de asemenea în insolvență, cere de la RADET Compania 4,85 miliarde lei, însă Rominsolv i-a acceptat creanțe de doar 3,7 miliarde lei.

Pretențiile totale ale ELCEN față de RADET reprezintă peste 90% din totalul creanțelor reclamate de creditorii regiei. ELCEN a fost desemnată președinte al Comitetului Creditorilor RADET, din care mai fac parte ANAF și furnizorul și Engie România, fosta GDF Suez. După ELCEN, cel mai important creditor este Municipiul București, care s-a înscris în tabelul preliminar cu o creanță de 225,78 milioane lei, din care Rominsolv a acceptat însă doar o parte infimă, de numai 13.000 lei.

Proiect de fuziune

Principala cauză a imensei datorii istorice a RADET față de ELCEN este neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul subvenționat pe care îl plătesc bucureștenii.

O altă problemă semnalată în mai multe rânduri de regie este lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare în Capitală, fapt care o împiedică să calculeze penalități la restanțele înregistrate de PMB la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație.

Guvernul este dispus să transfere ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, ceea ce ar favoriza realizarea proiectului de contopire prin fuziune a celor două companii aflate în prezent în insolvență și de ștergere a datoriilor istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN. Un obstacol ar fi însă precedentul instituit de Curtea Constituțională în 2014, care a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primărie. RADET este deţinută de Primăria București, iar ELCEN de Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul de 2,5% aparţinând Romgaz.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri