Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR vrea separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare

UDMR vrea separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare

de Redacția Jurnalul    |   

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni că Uniunea susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.

„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus, potrivit TVR Info, Cseke Attila, la Guvern.

El a adăugat că, „dacă nu mai este posibilă data de 15 septembrie și 29 turul doi, așa cum se stabilise inițial, atunci alegerile prezidențiale pot fi stabilite pentru luna octombrie”.

”Dacă nu va exista un acord în coaliție, în Guvern, atunci alegerile prezidențiale vor trebui organizate undeva în luna noiembrie. Există posibilitatea organizării alegerilor, ca să ne încadrăm și în termenele constituționale, în 24 noiembrie primul tur al prezidențialelor și 30 noiembrie alegerile parlamentare, iar în 5 decembrie turul doi al alegerilor prezidențiale. Evident, noi susținem și o variantă în care alegerile prezidențiale să fie organizate mai devreme, de exemplu în luna octombrie”, a spus Cseze Attila.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: cseke prezidentiale ciolacu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri