Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a primit Parlamentul României ultimul „ordin” al SUA

Cum a primit Parlamentul României ultimul „ordin” al SUA

de Ion Alexandru    |   

Comunicatul de presă emis de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, prin care se solicită Parlamentului României să respingă proiectul de modificare a legilor Justiției, pare a fi o copie fidelă a reacțiilor pe care Ambasada SUA la București le-a avut, în ultimul an, pe această temă. Dacă, în luna ianuarie, după emiterea OUG 13, Hans Klemm și-a manifestat îngrijorarea, acuzând faptul că actul administrativ, declarat, ulterior, ca fiind constituțional de către CCR, subminează “progresele României în lupta împotriva corupției”, cerând instituțiilor statului să modifice aceste legi doar după o consultare largă, astăzi, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA cer Parlamentului României respingerea adoptării modificărilor, chiar și în condițiile în care larga consultare a avut loc.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Cerem imperativ Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul remis de către Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Poziția formulată de Heather Nauert este aceeaşi cu cea adoptată de actualul ambasador al SUA la București, Hans Klemm, pe fond, însă vine în contradicție cu îndemnul aceluiași ambasador din luna februarie, după emiterea OUG 13/2017. Atunci, Ambasada SUA a comunicat faptul că își exprimă „profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privința statului de drept și în lupta împotriva corupției. Acest act (OUG 13 – n.red.) nu poate decât să submineze reputația României în rândul comunității internaționale (…)”.

Statele Unite, mereu „îngrijorate”

În mod imperativ, ambasadorul Klemm a cerut Guvernului să “inverseze acest curs, care nu este util”. Cu toate acestea, Ambasada SUA a precizat, atunci, că “deși ocazional sunt necesare amendamente la legi și proceduri existente, aceste modificări trebuie să se facă doar printr-un proces de consultare amplă și credibilă cu toți actorii”. Fapt care s-a și întâmplat. Guvernul a anulat OUG 13/2017, prin adoptarea OUG 14/2017, iar modificarea legilor Justiției a luat cursul trasat de Ambasada SUA. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lucrat la un nou proiect de ordonanță de urgență, consultând „toți actorii”, inclusiv CSM și societatea civilă. Pe 23 august, Tudorel Toader a prezentat public conținutul acestui pachet legislativ.

Răspunsul Ambasadei SUA a schimbat, însă, din nou cursul firesc al procesului legislativ. În 29 august, „SUA au luat la cunoștință propunerile ministrului Justiției din 23 august, cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți factorii executivi, legislativi și judiciari să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea conducătorilor și instituțiilor sale”. Rezultatul – Guvernul nu și-a mai asumat propunerile Ministerului Justiției, iar modificarea legislației a fost preluată, ca inițiativă parlamentară, fiind constituită, în acest sens, o comisie specială parlamentară. În cadrul acestei comisii au fost și sunt audiați reprezentanții CSM, ai tuturor partidelor parlamentare și ai organizațiilor profesionale ale sistemului judiciar, care au depus amendamente. Multe dintre acestea au fost validate. Se poate observa, așadar, că, în ciuda aplicării ad litteram a indicațiilor primite de la Ambasada SUA, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat nu este mulțumit și cere, practic, să nu se modifice nimic din legislația Monicăi Macovei, din 2005.

Reacție dură a președinților celor două camere ale Parlamentului

Șefii celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, au emis, ieri, un comunicat de presă comun, ca răspuns la comunicatul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat. În acest document se arată că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției. Dorim să subliniem că, în orice discuție cu partenerii noștri, trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”. Șefii Parlamentului de la București mai arată că “natura și forma Declarației Departamentului de Stat al SUA sunt de neînțeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor și libertăților cetățenești la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror și-ar permite să prezinte în fața instanței de judecată interceptări măsluite sau să șantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democrație consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence și magistrați. E probabil de neconceput în sistemul de justiție american ca reprezentanții serviciilor secrete să își extindă câmpul tactic până în sala de judecată și să ofere opinii juridice magistraților, după care să urmărească dacă aceștia iau decizii în acord cu soluțiile sugerate. Este, de asemenea, de neimaginat în SUA ca un funcționar public de rang înalt să refuze a se prezenta în fața unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curții Constituționale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în fața legii. Toate aceste numeroase abuzuri care au avut loc în România reprezintă motivul principal pentru inițierea dezbaterilor privind reforma Justiției”.

Nici Banca Națională nu a lipsit din colimatorul Ambasadei SUA

Nu este pentru prima dată când Ambasada SUA la București se implică, într-un mod evident ce contravine uzanțelor diplomatice, în adoptarea legislației, poziționându-se de partea DNA și a Laurei Kovesi.

La un an de la tragicul eveniment de la Colectiv, Kans Klemm a emis un comunicat de presă în care menționează că „zeci de mii de români s-au adunat pentru a-și exprima dorința unei Românii lipsite de corupție cu o guvernare transparentă ce răspunde nevoilor cetățenilor (…). Ambasada SUA îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupției”. În 11 ianuarie 2017, aceeași ambasadă a SUA a comunicat, după învestirea Guvernului Grindeanu, că „SUA susțin ferm eforturile președintelui Klaus Iohannis și ale instituțiilor judiciare (…) pentru a continua lupta împotriva corupției (…)”.

De altfel, poziții similare au fost emise de Kans Klemm în mai multe ieșiri publice. Iar “sfaturile” și “îngrijorările” acestuia nu s-au limitat doar la domeniul Justiției. La data de 13 mai 2016, Ambasada SUA și-a exprimat dezamăgirea și cu privire la decizia Băncii Naționale a României “de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale”. “Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări”, menționa ambasada.

Șeful PNL cere vot împotriva modificării legilor Justiției

Începând de ieri-dimineață, au început să curgă reacții ale politicienilor români cu privire la comunicatul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat. În timp ce reprezentanţii Coaliției de guvernare au avut puncte de vedere comune, în rândul Opoziției reacțiile au fost contradictorii.

  • Șerban Nicolae (senator PSD): “Este profund ofensator faptul că Departamentul de Stat sau orice altcineva, vreo persoană, își permite să ceară imperativ ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil. Nu cred că aceste atitudini, promovate în ultimii ani de acest funcţionar, cel puţin bizar, care este Hans Klemm, ar aduce vreun beneficiu relaţiilor româno-americane”.
  • Tudorel Toader (ministrul Justiției): “Departamentul se exprimă cum și cât i se permite (…). Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție”.
  • Ludovic Orban (președinte PNL): “Respingerea acestor proiecte de lege este singura soluție, ele nu mai pot fi retrase, conform regulamentului. Este timpul ca parlamentarii Puterii să se trezească și să voteze alături de noi pentru respingerea acestor proiecte".
  • Cătălin Predoiu (PNL): “Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României”.

“Cerem imperativ Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul remis de Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

“Este greu de imaginat că în SUA ar fi putut avea loc încălcările drepturilor și libertăților cetățenești la care asistăm frecvent în România. (…) Toate aceste numeroase abuzuri care au avut loc în România reprezintă motivul principal pentru inițierea dezbaterilor privind reforma Justiției”, se precizează în comunicatul Parlamentului României.

Subiecte în articol: schimbarea legii justitiei Hans Klemm
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri