Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum au muşcat scumpirile din veniturile românilor

Cum au muşcat scumpirile din veniturile românilor

de Dan Straut    |   

Media generală a scumpirilor - inflaţia - din 2019, de 4%, a erodat puterea de cumpărare a românilor, atât salariaţi, cât şi pensionari. Angajaţii din 9 sectoare nu au reuşit să compenseze prin venituri scumpirile de 4%, în timp ce în alte 55 de sectoare salariaţii au ieşit pe plus. Iar pensionarii au pierdut, din cauza inflaţiei, aproape toată creşterea de pensii pe care cu greu au câştigat-o anul trecut, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.

Din decembrie 2018 până în decembrie 2019, salariul mediu net pe economie a crescut cu 13%, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), iar rata inflaţiei a fost de 4%, ceea ce înseamnă o creştere doar cu 9% a puterii de cumpărare. Dar faţă de această medie, diversele domenii de activitate au consemnat creşteri sau scăderi, în sensul că în unele sectoare puterea de cumpărare a avansat mai mult sau mai puţin, în timp ce în altele a scăzut.

 

Cine sunt marii perdanţi

Pe scurt, angajaţii din 9 sectoare nu au reuşit să compenseze prin venituri scumpirile de 4%, în timp ce în celelalte sectoare salariaţii au ieşit pe plus.

Pe de-o parte, avem angajaţii care au obţinut creşteri salariale, dar aceste creşteri au fost învinse de inflaţie. În industria tutunului, spre exemplu, creşterea salarială a fost de 3,5% (de la 4.849 de lei net în decembrie 2018 la 5.023 de lei net în decembrie 2019), dar puterea reală de cumpărare a scăzut cu 0,5%, pe fondul scumpirilor. În fabricarea băuturilor, unde salariul mediu pe ramură a crescut cu 2,8% (de la 3.234 la 3.327 de lei), puterea de cumpărare a scăzut cu 1,2%. În industria chimică, salariul mediu pe ramură a crescut cu 2,6%, dar puterea de cumpărare a scăzut cu 1,4%, iar în agricultură creşterea salarială de 2% s-a transformat într-un minus de 2% a puterii de cumpărare.

Cei mai loviţi au fost însă angajaţii din domeniile în care salariul a scăzut în 2019, iar scăderea a fost accentuată de scumpiri. În minerit (extracţia cărbunelui), salariul mediu a scăzut cu 2,9% şi în acelaşi timp, pe fondul scumpirilor, puterea de cumpărare a scăzut cu 6,9%. În domeniul depozitare & logistică, unde salariul mediu a scăzut cu 3,3%, puterea de cumpărare a scăzut cu 7,3%. Iar silvicultura este cel mai nefericit sector din acest punct de vedere: salariul mediu a scăzut cu 18,7% şi, implicit, puterea de cumpărare a scăzut cu 22,7%.

 

Cine sunt marii câştigători

De cealaltă parte, avem 55 de sectoare unde salariile au depăşit scumpirile. Cei mai câştigaţi au fost constructorii, cărora veniturile le-au fost majorate (odată cu creşterea salariului minim, impusă prin lege) cu 49%, ceea ce - pe fondul scumpirilor - a însemnat un avans cu 45% al puterii de cumpărare. S-au mai remarcat angajaţii din turism (+12,3% a salariului real), învăţământ (+10,3%), administraţie publică (+8,6%), comerţ (+6,6%), respectiv IT&C (+5,2%) şi sănătate (+1,4%).

 

Salariul net a crescut mai lent decât brutul

În luna decembrie 2019, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.465 de lei, cu 269 de lei (+5,2%) mai mare decât în luna noiembrie 2019, iar salariul mediu net a fost 3.340 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 161 de lei (+5,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (7.689 de lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.853 de lei), a mai comunicat INS.

Salariul real a crescut, în decembrie 2019, cu 4,7% faţă de noiembrie 2019 şi cu 9% faţă de decembrie 2018, majorările fiind datorate în special creşterii minimului pe economie.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri