Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Cum convingi copilul să consume mai multă apă

Sfaturi pentru părinți. Cum convingi copilul să consume mai multă apă

de Redacția Jurnalul    |   

Copiii sunt preocupați cu joaca și uită să bea apă. Chiar dacă le aduci aminte, ei preferă sucurile sau laptele pentru că li se par mai interesante. Apa este însă importantă pentru sănătate.

Consumul suficient de apă ajută la digestie și la eliminarea toxinelor, contribuie la sănătatea pielii, menține concentrarea și energia pentru buna desfășurare a activităților zilnice. 

Iată cum să îți convingi copilul să bea mai multă apă, potrivit babycenter.com, citat de deparinti.ro.:

Atracția apei

Apa este inodoră, incoloră, insipidă, așa că este indicat să o faci mai interesantă. Astfel că poți adăuga în apă felii de lămâi, portocale, castraveți, dar și căpșuni, afine, mure, zmeură. Lasă copilul să aleagă combinația pe care o dorește. Acestea vor face apa mai colorată, îi va da un miros plăcut și un gust ușor dulce. 

De asemenea, poți folosi cuburi de gheață cu fructe înghețate. Pune câteva fructe mici în tăvițele de gheață și toarnă apă peste ele. Când adaugi aceste cuburi în paharul de apă al copilului, gheața cu fructe va transforma o băutură banală într-o experiență interesantă.

Model pozitiv

Cea mai bună învățare este prin puterea exemplului. Dacă te vede bând apă regulat, va fi și el tentat să o consume. Ține la îndemână o sticlă cu apă și bea  în fața copilului. Asa își va dori și el să bea. De asemenea, poți să inițiezi un joc prin care îl atragi să o consume. 

Rutină

Rutina este inportantă pentru copii deoarece le dă stabiilitate și siguranță. Poți să stabilești momente din zi când va bea apă, cum ar fi un pahar cu apă dimineața și apoi pe parcursul zilei, după masa de prânz, de exemplu. Apa va deveni astfel o obișnuință. 

Sticle de apă distractive

Sticla din care bea copilul îl poate amuza și astfel va fi mai atras să bea lichidul  din ea. Poți folosi sticle de apă colorate, cu desene, cu pai, care  își schimbă culoarea în funcție de temperatură. În plus, o sticlă cu apă ușor de transportat va ajuta copilul  să o aibă mereu la îndemână atunci când îi este sete. 

Explică-i beneficiile

Copiii nu înțeleg de ce este atât de important să bea apă. Îi poți spune că apa îl ajută să aibă mai multă energie să se joace sau să fie mai atent la școală, apa face ca pielea să arate mai frumoasă și sănătoasă. 

Evită sucurile și băuturile îndulcite

Redu consumul sucurilor și a băuturilor acidulate și îndulcite. În schimb, oferă-i apă. 

Joacă-te cu cantitățile

Copiii nu pot să bea un pahar cu apă dintr-o dată. Începe cu cantități mici, pe care copilul le  poate consuma repede. Oferă-i apă la intervale regulate. Astfel se va obișnui treptat să consume mai multe lichide, fără să fie speriat de un pahar mare.

Subiecte în articol: parinti copii apă
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri