Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum îți poți detoxifia organismul simplu și corect. La ce trebuie să fii atent

Cum îți poți detoxifia organismul simplu și corect. La ce trebuie să fii atent

de Giulia Anghel    |   

Detoxifierea se referă la diferite diete, programe, regimuri sau terapii care elimină toxinele din organism, ajută la pierderea în greutate sau îmbunătățesc sănătatea.

Prin activitățile de zi cu zi, oamenii sunt expuși la substanțe chimice, poluanți, metale grele din alimente și alte toxine din mediu. Curățarea corpului se face prin eliminarea acestor toxine. Însă există puține cercetări care demonstrează că regimurile, produsele și programele de detoxifiere preambalate sunt eficiente sau chiar necesare, scrie verywellhealth.com.

Iată care este siguranța și eficacitatea diferitelor programe de detoxifiere, cum funcționează și modul în care corpul tău se curăță în mod natural:

Tipuri de diete de detoxifiere
Deși există nenumărate oferte de detoxifiere disponibile pe piață sau puse la dispozi'ie de clinici ori centre de sănătate, cele mai multe dintre ele se vor încadra în una sau mai multe dintre următoarele categorii:

Post - restricția calorică totală sau postul intermitent
Diete restrictive includ doar consumul anumitor alimente sau eliminarea anumitor preparate ori băuturi, cum ar fi o dietă pentru curățarea ficatului, în care sunt permise numai cele pe bază de plante, sărace în grăsimi, bogate în fibre și neprocesate.
Dietele lichide presupun numai consumul de sucuri sau băuturi similare. De exemplu, dieta de detoxifiere cu lămâie este lichidă, bazată pe apă purificată, suc de lămâie, sirop de arțar și piper cayenne.
Suplimente alimentare, cum ar fi mineralele, vitaminele, diureticele, laxativele, ierburile sau alte produse sunt uneori folosite pentru a detoxifia organismul. De exemplu, sarea Epsom, tonice hepatice, ceaiuri laxative din plante, capsule probiotice, suplimente de curățare și shake-uri pcare înlocuiesc mesele.
Atenție!
Unele programe sau suplimente de detoxifiere pot promova afirmații false.

Modalități de detoxifiere și curățare a organismului acasă
În pofida numeroaselor programe și produse de detoxifiere de pe piață, corpul are propriul său sistem de detoxifiere. Există însă modalități de a susține sistemul natural de curățare a organismului.

-Alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume
-Sprijinirea microbiomul intestinal prin consumul de alimente care conțin prebiotice, alimente fermentate și alimente bogate în antioxidanți.
-Consumul suficient de apă
-Exercitții fizice
-Odihnă suficientă

-Reducerea sau eliminarea consumului de alcool, fumat și alte substanțe, cum sunt cele chimice din produsele de uz casnic ori de îngrijire personală.

Cât de sigure sunt dietele preambalate

Există puține cercetări pe termen lung privind siguranța dietelor de curățare. Unele studii sugerează posibile efecte adverse. Multe diete de detoxifiere sunt pe bază de lichide, sărace în calorii și nutrienți.

Totodată, dietele de detoxifiere pot crește stresul, nivelul de cortizol și apetitul. În plus, niciun organism de reglementare nu le recunoaște eficacitatea și siguranța, și nu aprobă astfel de produse. S-a descoperit că unele produse de detoxifiere și curățare conțin ingrediente ilegale și potențial dăunătoare.

Este posibil ca unele sucuri sau alte lichide să nu fie pasteurizate pentru a ucide bacteriile dăunătoare și alți agenți patogeni. Acest lucru provoacă uneori boli grave, în special la copii, vârstnici ori persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Unele sucuri conțin alimente bogate în oxalat, o substanță naturală. Însă consumul de cantități mari de suc bogat în oxalat poate crește riscul de apariție a problemelor renale.
Dietele foarte scăzute în calorii sau restrictive pot duce la pierderea în greutate pe termen scurt, dar nu oferă toată nutriția de care ai nevoie.
Produsele de curățare a colonului pot avea efecte secundare care sunt potențial grave și periculoase pentru persoanele cu antecedente de boli gastro-intestinale, intervenții chirurgicale la colon, hemoroizi, boli de rinichi sau boli de inimă.
Programele de detoxifiere, inclusiv laxativele, pot provoca diaree severă, ducând la deshidratare și dezechilibru electrolitic.

Cum elimină organismul toxinele
Există mai multe moduri prin care organismul elimină în mod natural toxinele din organism. Diverse organe și sisteme de organe ajută organismul să elimine toxinele din substanțele chimice la care ai putea fi expus la locul de muncă, acasă, prin produsele de îngrijire personală sau prin alimente.

Ficat
Ficatul tău este sistemul primar de filtrare al corpului tău prin conversii chimice. Descompune substanțele toxice, cum ar fi alcoolul, drogurile sau alte substanțe chimice, în produse secundare mai sigure (sau chiar inofensive), care sunt excretate în sânge sau bilă și eliberate din organism prin urină sau fecale.

Rinichi
Rinichii filtrează sângele și elimină deșeurile și toxinele, inclusiv produsele secundare ale metabolismului, toxinele solubile în apă de către ficat și toxinele industriale, cum ar fi metalele grele. De asemenea, ajută la excretarea nutrienților care au fost consumați în exces, cum ar fi sarea sau vitaminele solubile în apă.

Sistem digestiv
Sistemul digestiv elimină toxinele în mai multe moduri. Poate elimina substanța toxică prin vărsături sau diaree. Celulele care căptușesc interiorul tractului digestiv au enzime care susțin detoxifierea, transformă substanțele nocive în unele mai puțin nocive care pot fi eliminate din organism.

Plămânii
Plămânii se curăță singuri,  filtrează și elimină toxinele pe care le inspiri, cum ar fi fumul, poluarea și virușii.

Piele
Pielea elimină toxinele prin transpirație, inclusiv metale grele precum arsenicul, cadmiul, plumbul și mercurul.

Cum te simți după o cură de detoxifiere
În timp ce multe diete de detoxifiere promit o stare și o senzație de bine, metoda și produsele pot produce diverse efecte secundare.

Dacă dieta de detoxifiere are drept scop limitarea sau eliminarea caloriilor și a alimentelor, este posibil să dezvolți mai multe simptome:

-Foame
-Iritabilitate
-Dureri de cap
-Slăbiciune sau oboseală

Riscurile detoxifierii prin ingerarea de apă sărată, ceaiuri de plante, laxative sau diuretice:

-Deshidratare
-Crampe sau balonare
-Greață sau alte simptome gastrointestinale

Prevenire
-Dietă bogată  în fructe și legume, antioxidanți și fibre
-Reducerea sau eliminarea fumatului, vapatului, consumului de alcool sau droguri
-Evitarea fumatului pasiv și a poluării interioare și exterioare
-Spălarea produselor proaspete cu apă curentă, apă sărată sau o soluție de oțet pentru a îndepărta murdăria, germenii și reziduurile de pesticide
-Limitarea alimentelor despre care se știe că au niveluri ridicate de mercur, cum sunt anumite tipuri de fructe de mare și pește.

Concluzie
Detoxifierea este un remediu rapid de a ajuta organismul să scape de toxine ori să piardă în greutate pe termen scurt.  În timp ce rezultatele promise sunt atrăgătoare, produsele de detoxifiere sunt inutile și pot fi dăunătoare, mai ales că sunt și nereglementate.

Ficatul, rinichii, plămânii și pielea sunt sisteme naturale de detoxifiere ale corpului și ajută la eliminarea sau transformarea toxinelor în compuși inofensivi. Poți susține detoxifierea corpului prin limitarea expunerii la toxine potențial dăunătoare în viața de zi cu zi.
 

Subiecte în articol: detoxifiere organism
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri