Jurnalul.ro Special Interviuri Cum poate schimba fizionomia secreţia insuficientă a tiroidei

Cum poate schimba fizionomia secreţia insuficientă a tiroidei

de Florin Condurateanu    |   

Dacă întrebi 10 români întâlniţi pe stradă care este cea mai populară glandă, toţi vor răspunde “tiroida”. Legat de tiroidă circulă şi multe critici, multe păreri, şi nu toate conţin măcar un sâmbure de adevăr. Interviu cu medic primar Monica Gheorghiu, de la Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”

 

Florin Condurăţeanu: Este tiroida regina glandelor?

Dar şi sperietoare, când se descoperă noduli?

Dr. Monica Gheorghiu: -În primul rând, şefa glandelor nu este tiroida, ci epifiza. În ţara noastră, există multe zone în care apa nu conţinea suficient iod. Din această cauză, s-a constatat apariţia guşii endemice, dar acum situaţia s-a îmbunătăţit. Pe o arie mare de răspândire, între 20-60% se află noduli de 1-2 milimetri în tiroida oamenilor, dar majoritatea nu sunt canceroşi. Doar în 5% din situaţii nodulii au un centimetru şi se pot pipăi, dar şi mai puţine procente din aceştia au natură canceroasă. Descoperit devreme şi operat, cancerul de tiroidă este vindecabil, depinde şi de natura acestei forme maligne. Când se îndepărtează tiroida sau o parte din ea, pacientul devine hipotiroidian şi va lua toată viaţa hormoni de compensaţie din cutie. Trebuie să mai dărâmăm o părere cum că puncţia în nodulii tiroidieni este periculoasă, că împrăştie cancerul. Este fals! Puncţia nu prezintă aceste riscuri şi doar aşa se stabileşte în examenul de laborator natura malignă sau benignă.

 

F.C.: Graşii arată cu deget acuzator spre glande atunci când zboară acul cântarului, au dreptate în rechizitoriul acesta?

Dr. M. Gheorghiu: Blamarea glandelor pentru obezitate nu are substrat real, 90% din cazurile de kilograme în plus au la bază regimul alimentar şi de viaţă, doar 10 procente au ca motiv implicarea sistemului glandular. Cei cu prea puţină secreţie  tiroidiană, hipotiroidienii, tânjesc să fie slabi, vioi ca hipertiroidienii. Hipotiroidienii sunt graşi, lenţi în acţiuni şi idei, buhăiţi, mereu cu figură de somnoroşi.

 

F.C.: Alte caracteristici ale celor cu exces de hormoni tiroidieni şi alte semne ale sărăciei de secreţii ale tiroidei?

Dr. M. Gheorghiu: Hipertiroidienii sunt iuţi, vioi, dar uneori agitaţia lor nu se transpune în eficienţă. Ei slăbesc, au puls grăbit, transpiră chiar stând pe loc, resimt un tremur al extremităţilor. Însă doar endocrinologul stabileşte că de vină este tiroida, căci aceste simptome sunt întâlnite şi în nevrozele anxioase. Cei cu secreţii tiroidiene puţine sunt înceţi, au puls lent, vorbire înceată, sunt graşi, buhăiţi, le cade părul din sprâncene, cap, subsuori. Copilul hipotiroidian are pielea uscată, plânge răguşit, e bleg. Nou-născutul cu puţină secreţie tiroidiană trebuie urgent trecut pe tratament, căci hipotiroidia îi afectează coeficientul de inteligenţă, se micşorează cu 13 puncte lunar. Gravida hipotiroidiană trebuie să fie tratată cu iod, să folosească numai sare iodată, pentru a nu deteriora intelectul fătului.

 

Se tratează mai uşor hipotiroidia cu hormoni din cutie decât hipertiroidia, care este mult mai dificil de ţinut în frâu. Prea puţină secreţie a tiroidiei duce, uneori, la tiroidita autoimună Hashimoto.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri