Jurnalul.ro Ştiri Locale Cum s-ar putea schimba Bucureştiul în 8 ani

Cum s-ar putea schimba Bucureştiul în 8 ani

de Diana Scarlat    |   
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Capitalei (PIDU), votat marți de Consiliul General al Municipiului București, include 62 de proiecte de investiţii, în valoare de aproximativ 293 de milioane de euro. Studiile de fezabilitate costă un sfert din valoarea totală.

Unele dintre noile proiecte incluse în PIDU sunt destul de asemănătoare cu planurile fantasmagorice ale primarului Sorin Oprescu. Centrul Bucureștiului ar putea fi schimbat radical, prin transformarea Pieţei Constituţiei și a zonei Izvor în zone pietonale, cu poduri suspendate și parcări subterane. Proiectul prevede ca o singură bandă pe sens să rămână destinată transportului public pe Bulevardul Unirii, între Piaţa Unirii și Piaţa Constituţiei.

Transformarea ar urma să se facă în cinci etape, în circa opt ani. Prima etapă ar fi realizarea unei parcări subternane, în Piaţa Constituţiei. Ar urma aducerea străzilor la același nivel cu trotuarele, eliminarea parcărilor de lângă trotuare, pe ambele sensuri, și redarea respectivelor benzi circulaţiei rutiere, în timp ce banda de lângă fântâni va deveni pietonală. Următorul pas ar fi păstrarea pentru circulaţia mașinilor doar a benzilor dinspre Palatul de Justiţie, iar ultima etapă ar transforma întregul bulevard în zonă pietonală.

Chiar dacă specialiștii în construcţii spun că un pasaj subteran în zona Pieţei Constituţiei ar fi de trei ori mai scump și mai greu de realizat decât autostrada suspendată a lui Oprescu, din cauza solului foarte apos și nisipos din respectiva zonă, totuși proiectul este susţinut atât de actualul primar interimar, cât și de majoritatea consilierilor. Cert este că cel puţin 25% din suma totală a proiectului, adică circa 70 de milioane de euro, s-ar cheltui pe studiile de fezabilitate, chiar dacă proiectele nu s-ar mai face.

„PIDU este un proiect care va aduce bani europeni pentru București, care să fie alocaţi eficient pentru reconfigurarea urbanistică a unor puncte centrale ale Capitalei. Proiectul poate fi finanţat prin POR 2014-2021 cu 129 milioane de euro, la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat în valoare de șapte milioane de euro”, a declarat primarul general Răzvan Sava.

La cele 129 de milioane de euro din POR s-ar adăuga, prin axele de finanţare dedicate monumentelor, alte 19 milioane de euro, iar alte 84 de milioane de euro se pot asigura prin asocieri de tip parteneriat public-privat.

Zonele vizate de noile planuri sunt: Piaţa Romană la nord, Piaţa de Flori la sud, Calea Moşilor la est şi Calea Griviţei la vest. Se mai are în vedere crearea a 3.155 noi locuri de parcare, creşterea cu 18.095 m2 a suprafeţei de spaţii verzi, noi piste pentru biciclişti şi culoare speciale pentru transportul în comun
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri