Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să eviţi clonarea cardului

Cum să eviţi clonarea cardului

Poliţia avertizează că există metode inventive prin care hoţii vă pot goli cardurile într-un clipă.Pentru a evita aceste situaţii trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi. Conform acestora, skimmingul constă în instalarea  unor dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cardul care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.  

În acelaşi timp, alt mod de operare pentru obţinerea datelor în vederea clonării cardului este "bucla libaneză" - un dispozitiv care se montează la gura bancomatului şi care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un "binevoitor" care îşi oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat. Poliţiştii atrag atenţia că aproape orice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un bancomat „hackuit“ nu poate bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.

Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, "clientul" recuperează cardul şi pleacă în căutarea unui alt bancomat.

Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul. Nu facilitaţi ca cineva să stea aproape de voi atunci când introduceţi PIN-ul.

 

Poliţiştii vă recomandă:

Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar

Nu permiteţi nimănui să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul 

Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.  

Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.


 

Subiecte în articol: clonarea cardului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri